Dacian Cioloș: Regionalizarea ar putea fi benefică României
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, susţine că o regionalizare a României i-ar putea fi benefică, în contextul absorbţiei fondurilor europene.
Articol de Raluca Daria Diaconiuc, 04 Iulie 2011, 17:53
Dacian Cioloş a afirmat că după anul 2014 exigenţele europene se vor îndrepta şi către absorbţia calitativă, nu numai către cea cantitativă privind utilizarea banilor.
Comisarul european pentru agricultură a declarat într-o conferinţă de presă la Iaşi că descentralizarea gestionării unor proiecte nu poate fi decât benefică.
EL a adăugat că niciodată Comisia Europeană nu impune unei ţări un anume mod de organizare administrativă.
”Niciodată Comisia Europeană nu va impune un anumit mod de organizare administrativă vreunui stat membru. Decizia privind regionalizarea, dacă se face sau nu, aparţine statului membru, în cazul de faţă, aparţine României. O formă de descentralizare a gestionării unor proiecte administrative, coborârea lor de la nivel naţional la un nivel cât mai apropiat de beneficiar, cred nu poate să fie decât benefică, atât în privinţa calităţii modului în care se face implementarea unor proiecte, cât şi în privinţa reducerii birocraţiei'” a declarat, într-o conferinţă de presă, Dacian Cioloş.
El a precizat că, în perioada 2014 - 2020, în utilizarea fondurilor, exigenţa nu va viza, din punct de vedere cantitativ, doar modul de folosire a banilor, ci şi rezultatele care se obţin prin utilizarea fondurilor primite.
Dacian Ciolos, s-a întâlnit, luni, cu prefectul Dragomir Tomaseschi.
Județul Iași se confruntă cu dificultăți agrare
Printre acestea nefinalizarea procesului de retrocedare a terenurilor, fărâmițarea terenului agricol care în aceste conditii nu mai poate fi lucrat cu utilaje de mare capacitate,întocmirea greoaie a planurilor parcelare în sistem digital, lipsa parcelării – element de blocaj în derularea proiectelor europene pe infrastructură, deficitul de forță de muncă în agricultura generat în mare parte de existenta ajutoarelor sociale, prioritizarea realizarii în județ a depozitelor de legume-fructe în scopul asigurării fluxurilor constante de aprovizionare.
De asemenea, s-a discutat despre acordarea subvențiilor pe producție, precum și despre necesitatea conștientizării de către agricultori a responsabilității economice a activității lor.
O altă problemă discutată a fost aceea a oportunităților oferite de derularea fondurilor europene în agricultură.
La nivelul județului Iași sunt 1056 de proiecte în valoare de 190 milioane de euro pe toate măsurile aferente fondurilor europene din agricultura.
Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Ciolos, s-a întalnit, luni, cu prefectul Dragomir Tomaseschi.