Dacian Cioloş: Fermierii români vor putea beneficia de încă trei miliarde de euro
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că agricultorii din România vor putea să beneficieze de încă trei miliarde de euro, faţă de actuala alocare bugetară.
Articol de Luminiţa Apostol, 20 Martie 2012, 18:14
Comisarul Dacian Cioloş le-a transmis celor prezenţi la conferinţa Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România că ţara noastră este unul din puţinele state membre ale Uniunii Europene pentru care alocarea bugetară va creşte prin noua politică agricolă comună.
„România este unul din puţinele state membre pentru care alocarea financiară pentru PAC, pe următoarea perioadă, va creşte, atâta vreme cât va exista un număr mare de state dintre vechile state membre pentru care plăţile directe vor scădea în anii următori şi alte state care vor rămâne cam la acelaşi nivel de plăţi directe”, a spus Dacian Cioloş.
Este vorba despre trei miliarde de euro în plus, de care vor putea beneficia toate fermele care au proiecte de investiţii sau alte proiecte necesare pentru dezvoltarea capacităţii de producţie, a calităţii sau a dezvoltării de noi pieţe.
Reforma viitoarei Politici Agricole Comune, discutată la Bruxelles
Miniştrii Agriculturii au discutat, marţi, la Bruxelles, elemente ale reformei viitoarei Politici Agricole Comune de după 2014.
Una din intenţiile Comisiei Europene, când a făcut noile propuneri de reformă pentru politica agricolă, pentru perioada 2014-2020, este simplificarea acesteia pentru a reduce birocraţia cu care sunt confruntaţi fermierii şi autorităţile, care s-ar concentra, astfel, cu precădere asupra muncii lor şi asupra marilor proiecte avute în vedere.
Ministrul danez al Agriculturii, Mette Gjerskov, a spus că discuţia a fost fructuoasă şi că Preşedinţia daneză a adunat multe sugestii, atât în dezbateri, dar şi în scris de la statele membre.
Cioloş: Am propus plăţi directe pentru fermele mici, tinerii agricultori şi apicultori
Pe de altă parte, comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a dat asigurări că simplificarea va rămâne unul dintre principiile de bază ale discuţiei aflate în desfăşurare despre reforma Politici Agricole Comune.
"Am propus plăţi directe specifice pentru fermele mici, plăţi directe specifice pentru tineri agricultori sau pentru apicultorii din zonele defavorizate", a declarat Cioloş.
Totodată, comisarul a vorbit despre un moment esenţial în care se află acum discuţiile referitoare la reforma politicii agricole comune de după 2014.
"Suntem într-un moment crucial, pentru că ne propunem împreună cu Preşedinţia daneză a Consiliului şi cu raportorii din Parlamentul European ca, în următoarele luni, să putem clarifica punctele, aspectele tehnice ale acestei propuneri legislative, care necesită ameliorări sau clarificări şi, în acest sens, Comisia o să vină cu documente explicative şi, în acelaşi timp, să putem identifica clar care sunt cele câteva elemente care necesită o decizie politică şi o dezbatere aprofundată la nivel politic, în a doua jumătate a anului, în aşa fel încât să ne apropiem, spre sfârşitul anului ,de o posibilă decizie finală privind reforma", a mai spus el.
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a propus, în octombrie anul trecut, ca PAC de după 2014 să funcţioneze potrivit unor noi reguli care vor însemna, în principal, o mai bună direcţionare a plăţilor pentru fermieri, o corelare a sprijinului pentru fermieri cu măsuri ecologice şi ajutoare pentru tinerii agricultori.