Dacian Cioloş: E nevoie de inovare în agricultură
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş a declarat că după 20 de ani de creştere constantă productivitatea în agricultura europeană stagnează şi că este nevoie de o nouă abordare a agriculturii la nivelul UE.
Articol de Claudiu Pădurean, 07 Noiembrie 2013, 14:03
Prezent, joi, la Cluj-Napoca, unde a participat la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene, Cioloş a afirmat că noua politică agricolă comună se va baza pe inovare şi cercetare, adăugând că universităţile vor avea un rol decisiv în sprijinirea agricultorilor europeni.
"Dacă ne limităm la competitivitatea economică vorbim de externalitate, iar noi am vrut să internalizăm această externalitate pentru a asigura eficienţa agricolă, am vrut să venim cu o abordare privind producţia alimentară şi regenerarea şi redescoperirea producţiei agricole astfel ca prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) să dăm o şansa tuturor tipurilor de agricultori din Europa", a spus Dacian Cioloş.
El a mai spus că noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene va încuraja aplicarea inovaţiilor în acest sector economic, atât pentru a creşte productivitatea, cât şi pentru a diversifica produsele agricole obţinute de fermierii europeni.
"Trebuie să integrăm în toate aceste aspecte legate de creşterea potenţialului de producţie în agricultura din Uniunea Europeană din ce în ce mai mult şi aspectele legate de buna gestiune a resurselor naturale. Creşterea producţiei agricole şi diversificarea producţiei este impusă atât de perspectivele de creştere a populaţiei la nivel internaţional- şi aici, toate regiunile din lume trebuie să contribuie -, dar în acelaşi timp, şi pretenţiile, exigenţele din ce în ce mai mari ale consumatorilor în zonele dezvoltate vizavi de calitatea, de siguranţa alimentară şi de diversitatea produselor care sunt puse pe piaţă", a afirmat înaltul oficial european.
Potrivit comisarului european Dacian Cioloş, inovarea în agricultură nu înseamnă doar transferul unor cercetări ştiinţifice, ci şi încurajarea unor metode tradiţionale eficiente, care sunt folosite acum izolat şi care ar putea fi extinse pe scară mare, informează, corespondentul Radio România.