Curtea Supremă a decis: diferenţele salariale trebuie plătite
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221 din 2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie .
Articol de Simona Mihăescu, 05 Aprilie 2011, 12:18
În conformitate cu decizia Curţii, cadrele didactice au astfel dreptul la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin legea 221.
Potrivit deciziei luate, "constituie temei legal pentru diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite funcţiilor didactice potrivit acestui act normativ şi drepturile salariale efectiv încasate, cu începere de la 1 octombrie 2008 şi până la data de 31 decembrie 2009".
Decizia este obligatorie, potrivit Codului de procedură civilă.
Sindicatele din învăţământ salută decizia Curţii
Federaţia Sindicatelor Libere din Învatâmânt salută decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care a admis recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Prin urmare, pentru dosarele care mai sunt pe rol pentru dobândirea drepturilor potrivit Legii 221/2008, instanţele sunt obligate să dea aceeaşi soluţie, respectiv aplicarea prevederilor acestei legi în perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009.
Potrivit datelor, aproximativ 10 mii de membri Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI )aşteaptă soluţionarea dosarelor privind Legea 221/2008.
Ţinând cont şi de această decizie a ÎCCJ, FSLI consideră că angajaţii din învătământ care au câştigat în instanţă majorarea salariilor cu 33,4% pentru perioada octombrie 2008-decembrie 2009, ar trebui să fie reîncadraţi pe posturi, începând cu data de 1 ianuarie 2010, conform Legii 221/2008 si Legii 330/2009.
Această decizie confirmă ceea ce a susţinut FSLI: Legea 221/2008 trebuie aplicată, iar OUG 31/2009 si OUG 41/2009 emise de Guvernul Boc prin care se cerea amânarea plăţii acestor drepturi, sunt neconstituţionale.
FSLI cere demisia tuturor celor din conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului care au semnat diferite note sau circulare trimise către inspectoratele şcolare şi unităţile de învătământ, prin care s-a blocat aplicarea acestei legi.
"Decizia ÎCCJ este un prim semn că dreptatea trebuia făcută în cazul cadrelor didactice şi demonstrează, încă o dată, lipsa de profesionalism a Guvernului care a încercat să blocheze aplicarea unei legi de o importantă deosebită pentru personalul didactic. Sper că este o lecţie pentru aceşti guvernanţi iresponsabili care fac în acest moment demersuri pentru plafonarea salariilor în învătământ, respectiv diminuarea celor din Botoşani şi Suceava", a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.