Curtea Constituţională şi rolul ei în criza economică
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus judecătorilor Curţii Constituţionale că în perioada următoare vor avea de luat decizii importante pentru ieşirea din criză a României.
Articol de Simona Mihăescu, 10 Iunie 2010, 12:31
Şeful statului a făcut această afirmaţie la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a lui Petre Lăzăroiu.
Traian Băsescu: "Aş fi vrut să avem astăzi trei judecători pentru Curtea Constituţională, pentru depunerea jurământului. Cred că dificultăţile care există în Parlament pentru desemnarea celorlaţi doi judecători nu-mi permit să mai întârzii nominalizarea din partea preşedintelui. Ca atare, domnule profesor, vă doresc mult succes în mandatul, de data aceasta, de nouă ani pe care îl veţi avea, doresc mult succes tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale, mai ales că, în mod cert, în perioada următoare veţi avea de luat decizii extrem de importante pentru ieşirea din criză a României."
Petre Lăzăroiu şi-a depus jurământul, la Palatul Cotroceni, pentru mandatul de nouă ani de judecător la Curtea Constituţională. La eveniment au participat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Roberta Anastase şi Mircea Geoană, dar şi cinci dintre judecătorii CC, printre care şi preşedintele interimar, Ion Predescu.
Preşedintele a menţionat că în această perioadă nu a putut să nu se grăbească în ceea ce priveşte desemnarea din partea Preşedinţiei a unui judector la CC.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, pe 2 iunie, decretul privind numirea lui Petre Lăzăroiu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, acesta urmând să deţină un mandat complet, după ce a preluat, în 2008, mandatul lui Petre Ninosu, care a decedat la 26 iulie 2008
Petre Lăzăroiu are 57 de ani şi a fost numit judecător al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu în 2008, pentru un mandat care expiră în 2010. Lăzăroiu a absolvit în 1978 Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
Petre Lăzăroiu a fost ales reprezentant al societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii , însă acesta şi-a dat demisia în 27 martie 2008, după a doua sedinţă a Consiliului la care a luat parte, spunând că nu a ştiut că nu va avea calitatea de membru permanent în cadrul Consiliului, iar indemnizaţia primită este prea mică în raport cu veniturile pe care le avea ca avocat.