Curtea Constituţională, sesizată de preşedintele suspendat
Curtea Constituţională va dezbate, luni-după amiază, sesizarea preşedintelui suspendat Traian Băsescu privind un posibil conflict între Parlament şi şeful statului.
Articol de Diana Surdu, 07 Iulie 2012, 16:37
Preşedintele a invocat, în sesizarea trimisă CCR, prevederea constituţională conform căreia şeful statului poate fi suspendat doar în cazul în care a comis cităm "fapte grave".
Traian Băsescu a anunţat, vineri seara, după votul de suspendare din Parlamentul României, că a atacat la Curte hotărârea Parlamentului "pentru că este obligaţia sa ca şef de stat".
"Conflictul juridic izvorăşte din natura articolului 95, care spune foarte clar: "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei". Fapte grave. Nu există nici o acuzaţie legată de fapte, ci de doar de declaraţii" a susţinut Băsescu.
De precizat că textul Constituţiei României nu prevede o definiţie a faptelor grave.
Aici avizul consultativ al CCR
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, profesorul Lucian Mihai, a precizat pentru Radio România Actualităţi că:
"Înţelesul acestui concept de fapte grave este dat de către autorităţile şi/sau instituţiile statului abilitate potrivit Constituţiei ori potrivit legilor emise constituţional să aplice acest text, iar în ipoteza în care nici printr-o asemenea interpretare în vederea aplicării nu se desprinde un înţeles nelitigios, este necesar să intervină Curtea Constituţională şi prin fapte grave trebuie să se înţeleagă ceea ce Curtea Constituţională spune că acestea înseamnă".