Curtea Constituţională:prejudiciu de zece miliarde de euro în 2009
Zece miliarde de euro este prejudiciul general al abaterilor constate de Curtea de Conturi, în urma verificării modului în care diferitele instituţii ale României au gestionat fonduri şi au respectat sau nu legea în 2009.
Articol de Carmen Valică, 24 Februarie 2011, 15:33
O parte a acestei sume reprezintă prejudicii directe aduse bugetelor publice, de exemplu prin finanţarea unor cheltuieli fără respectarea legii, cea mai mare parte, însă, 95%, din valoarea prejudiciului provine din abateri financiar-contabile.
În aproape 6.000 de cazuri, Curtea de Conturi a identificat nerespectarea reglementărilor de efectuare a cheltuielilor. 3.800 de cazuri vizează nestabilirea sau neîncasarea unor venituri.
Verificările reprezentanţilor Curţii au vizat diferite domenii bugetare şi diferite instituţii, de la autorităţi naţionale sau ministere, până la departamente ale administraţiei locale sau judeţene.
Concret, raportul publicat pe pagina de internet a Curţii de Conturi arată că anul trecut au avut loc peste 3.000 acţiuni de verificare, la 2.700 de entităţi.
Verificările care au vizat anul 2009 se refereau fie la reglementările financiare, fie la performanţă, mai ales în cazul ordonatorilor de credite.
Curtea vorbeşte despre acordarea de pensii incompatibile, adică pensii acordate unor persoane care aveau şi venituri salariale, în 13 judeţe şi în Bucureşti sau despre cheltuieli de personal pentru conducerea instituţiei, peste plafonul stabilit la Casa Judeţeană de Pensii Suceava sau plăţi nelegale pentru acordarea de ajutoare lunare soţului supravieţor la Casa de Pensii din Botoşani.
În privinţa altora, Curtea constată "execuţia de obicetive de investiţii fără a avea la bază autorizaţii de înfiinţare, funcţionare sau modificare emise în condiţiile legii".
În cazul Romgaz, Curtea menţionează şi o aplicare greşită a unui preţ stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare sau o diminuare a dividendelor cuvenite statului român.
Romgaz este, de altfel, una din societăţile care contestă în instanţă raportul Curţii de Conturi.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz, Ioana Apan spune că Romgaz a contestat decizia Curţii de Conturi.
Conducerea Romgaz a contestat decizia Curţii de Conturi. Toate contraargumentele colegilor mei sunt susţinute de puncte de vedere ale CNSC-ului, de puncte de vedere ale ANRMAP-ului, de punctele de vedere ale juriştilor societăţii, a argumentat Ioana Apan.
Curtea de Conturi a desfăşurat controale şi la cererea Parlamentului.
Au fost verificate - de exemplu - unele acţiuni din 2009, acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României.
Problemele constatate de Curte au vizat, printre altele, respectarea prevederilor legale privind întocmirea şi utilizarea documentelor financiar-contabile sau semnarea de persoanele împuternicite de la birourile din străinătate a unor contracte, fără aşa-numita viză de control financiar preventiv propriu.
Din proprie iniţiativă, Curtea a verificat consumul de carburanţi pentru autoturismele autorităţilor locale.
Şi aici semnalează, printre altele, stabilirea discreţionară a unor consumuri lunare. În cazurile constatate, Curtea de Conturi poate da fie decizii de recuperare a prejudiciiilor, fie poate trimite cazurile direct la Parchet.
Constatările Curţii pot fi la rândul lor contestate, iar cazul Romgaz nu este singurul.
La Curtea de Apel Bucureşti s-au înregistrat din 2005 până în prezent peste 1.700 de astfel de dosare: procese de fond sau recursuri.
Curtea precizează că o mare parte dintre acestea sunt în prezent soluţionate.