Curtea Constituţională nu se va mai pronunţa pe hotărârile Parlamentului
Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil, fără amendamente, propunerea de lege care prevede scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale a României.
20 Iunie 2012, 13:56
Hotărârile Parlamentului ar putea să nu mai fie controlate de Curtea Constituţională, după ce Comisia Juridică a Senatului a avizat miercuri, favorabil, propunerea de lege în acest sens, iniţiată de deputatul PNL Cornel Pieptea şi de senatorul PSD Georgică Severin.
Modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a primit raport favorabil, adoptat cu şase voturi pentru.
La şedinţa Comisiei juridice au participat numai senatorii Puterii.
Iniţiatorii proiectului de lege propun ca instituţia Curţii Constituţionale să nu se mai poată pronunţa cu privire la hotărârile plenului Camerei Deputaţilor, la hotărârile plenului Senatului, precum şi cu privire la hotărârile plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.
Aceştia susţin că prin modificarea legii de funcţionare a Curţii din anul 2010, activitatea acesteia a fost "încărcată în mod excesiv" prin faptul că în sarcina CCR intra şi atribuţia de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Legislativului, ceea ce a dăunat "bunului mers" al activităţii Curţii ca "arbitru instituţional".
Greblă: Nu este vorba despre intenţia de a-l suspenda pe preşedinte
Preşedintele Comisiei, Toni Greblă, a declarat pentru Radio România că este vorba despre o revenire la normalitate, nu despre intenţia de a-l suspenda pe preşdintele Traian Băsescu.
"Această lege, aşa cum este modificată, nu exclude Curtea Constituţională din procedura de suspendare a preşedintelui. Ba chiar, Curtea Constituţională este obligată să se pronunţe înainte ca Parlamentul să ia o hotărâre asupra motivelor care au determinat solicitarea de suspendare a preşedintelui. Pe de altă parte, până acum doi ani şi jumătate, hotărârile Parlamentului nu erau supuse controlului de constituţionalitate", a spus Greblă.
Secretarul Comisiei, senatorul democrat-liberal Mircea Andrei, consideră propunerea legislativă drept un abuz al actualei puteri, majoritare in Comisia juridică.
"Este total abuziv, din punct de vedere parlamentar, să desfiinţezi, că este o desfiinţare, pur şi simplu. Dacă Curtea Constituţională nu mai cenzurează hotărârile Parlamentului, ne întoarcem la Partidul Comunist", a susţinut Mircea Andrei.
Proiectul a fost aprobat deja de Camera Deputaţilor şi va fi dezbătut, luni, de plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională.