Curtea Constituțională, de acord cu eșalonarea drepturilor salariale
Curtea Constituţională a respins sesizarea USL care contesta legea privind eşalonarea până în anul 2016 a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă.
Articol de Angela Bârgoan, 29 Noiembrie 2011, 08:50
Curtea Constituţională a respins, luni, contestaţia Uniunii Social Liberale privind eşalonarea până în anul 2016 a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă.
Deputaţii au adoptat pe 12 octombrie actul normativ, iar opoziţia l-a contestat pe motiv că ar încălca drepturi fundamentale precum cel privind accesul liber în justiţie sau dreptul la proprietate.
Puterea a argumentat că modificarea este necesară pentru ca Executivul să se poată încadra în deficitul bugetar stabilit.
Potrivit Executivului, plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevăzut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental faţă de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.
"Plata în anul 2012 a hotărârilor judecătoreşti în cuantumul prevăzut de OU 71/2009 nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului Guvernului faţă de partenerii sociali, respectiv recuperarea reducerilor salariale aprobate în cursul anului 2010. Având în vedere impactul bugetar considerabil asupra cheltuielilor de personal al hotărârilor judecătoreşti, se propune o altă formulă de plată eşalonată a acestora, respectiv 5% în anul 2012, reprezentând 0,5 miliarde lei, astfel încât să se poată acorda şi majorări salariale în anul 2012 care să permită recuperarea integrală a diminuării salariilor din anul 2010", se arăta în document.
Suma totală aferentă titlurilor executorii obţinute de bugetari până la 31 decembrie 2010 era indicată la aproximativ 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor ar trebui plătite titluri în sumă de circa 3 miliarde lei.
După cum se știe, și preşedintele Traian Băsescu le-a cerut magistraţilor să indice şi "sursa de finanţare" atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizând că, dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă.
"Poate mâine, poimâine veţi stabili prin hotărâri judecătoreşti cine este preşedintele României", le-a spus preşedintele Băsescu participanţilor la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei.
El le-a atras atenţia acestora asupra stabilirii echilibrului puterilor în stat.