Curtea Constituţională, aviz ambiguu privind cererea de suspendare a preşedintelui. Citeşte avizul
Curtea Constituţională României a dat un aviz neclar privitor la încălcarea Constituţiei de către Preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Iulie 2012, 11:57
Curtea Constituţională a constatat, vineri, că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, se arată în avizul consultativ al Curţii.
Potivit CCR exercitarea de către Preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială a ţării nu poate fi caracterizată ca un comportament contrar Constituţiei.
Astfel cum a statuat Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007, din aceste prevederi constituţionale rezultă că Preşedintele României "are atribuţii importante în procesul de constituire a Guvernului şi a altor autorităţi publice, în procesul legislativ, în domeniul politicii externe, în domeniul apărării naţionale, în garantarea independenţei justiţiei".
Totodată, potrivit art.80 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării, iar potrivit alin.(2) al aceluiaşi articol, are rolul de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice şi exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Prerogativele constituţionale ca şi legitimitatea democratică pe care i-o conferă alegerea lui de către electoratul întregii ţări îi impun Preşedintelui României să aibă un rol activ, prezenţa lui în viaţa politică neputând fi rezumată la un exerciţiu simbolic şi protocolar.
Funcţiile de garanţie şi de veghe consacrate în art.80 alin.(1) din Constituţie implică prin definiţie observarea atentă a existenţei şi funcţionării statului, supravegherea vigilentă a modului în care acţionează actorii vieţii publice - autorităţile publice, organizaţiile legitimate de Constituţie, societatea civilă - şi a respectării principiilor şi normelor stabilite prin Constituţie, apărarea valorilor consacrate în Legea fundamentală.
De asemenea, prin acelaşi act, Curtea a constatat că Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional.
Opiniile, observaţiile, preferinţele sau cererile Preşedintelui nu au însă un caracter decizional şi nu produc efecte juridice, autorităţile publice rămânând exclusiv responsabile pentru însuşirea acestora ca şi pentru ignorarea lor. Curtea Constituţională s-a reunit vineri, la ora 9.00, pentru a discuta cererea de suspendare
Preşedintele a respectat independenţa CCR
Curtea Constituţională constată în avizul consultativ dat vineri, referitor la susţinerile cuprinse în capitolul 5 al propunerii de suspendare din funcţie a preşedintelui referitoare la instigarea de către Traian Băsescu la nerespectarea deciziilor CCR şi a presiunilor directe asupra judecătorilor Curţii că "aceste declaraţii ale preşedintelui României nu au fost de natură a aduce atingere independenţei judecătorilor constituţionali".
"Cât priveşte numirea domnului Petre Lăzăroiu ca judecător la Curtea Constituţională cu înfrângerea art. 142 alin. (2) din Constituţie, Curtea reţine că, potrivit art. 68 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, '(2) în cazul în care mandatul a încetat înainte de expirarea duratei pentru care judecătorul a fost numit, iar perioada rămasă depăşeşte 6 luni, preşedintele va sesiza autoritatea publică prevăzută la alin. (1), în termen de cel mult 3 zile de la data încetării mandatului, în vederea numirii unui nou judecător. Mandatul judecătorului astfel numit încetează la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut judecătorul înlocuit. (3) În cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător, potrivit alin. (2), este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani".
Aici avizul consultativ al CCR
Valeriu Zgonea confirmă primirea avizului
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, că avizul Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a fost transmis Parlamentului.
''Preşedintele Curţii Constituţionale a trimis avizul. Avizul CCR este consultativ. (...) Din punct de vedere al obligaţiilor a fost respectat, nu am citit argumentele pe capetele de acuzare transmise. Curtea a respectat termenul. (...) Mulţumesc CCR că a fost într-un termen rezonabil. (...) Este un exemplu că în România este respectată independenţa Justiţiei'', a spus , vineri, Zgonea.
Vot pe suspendare, vineri după-amiază
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbaterea cererii şi votul asupra suspendării a fost programat pentru vineri, ora 17.00.
Executivul a modificat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, legea de funcţionare a Curţii Constituţionale, stabilind că hotărârile Parlamentului nu mai pot fi atacate la CCR, astfel încât CCR nu poate decât să dea un aviz, cu rol consultativ, ca şi până acum.