Curtea Constituţională analizează contestaţiile opoziţiei
Curtea Constituţională analizează mai multe contestaţii depuse de opoziţie la legile salarizării unitare, educaţiei şi bugetului de stat.
Articol de Diana Domenico, 28 Decembrie 2010, 08:50
Curtea Constituţională dezbate sesizarea formulată de 53 de parlamentari PNL la Legea salarizării bugetarilor pe 2011, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.
Liberalii reclamă încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea răspunderii de către Guvern.
Astfel, ei spun că, în această situaţie, Guvernul se transformă în putere legiuitoare, interferând cu atribuţiile Parlamentului, care devine un simplu spectator, ceea ce înseamnă încălcarea Constituţiei.
În opinia liberalilor, angajarea răspunderii pe legea salarizării nu se justifică, deoarece există o majoritate parlamentară care să susţină voinţa Executivului, astfel încât legea să fie votată şi în Parlament.
În plus, aceştia mai susţin că Legea salarizării pe 2011 a personalului plătit din fonduri publice este dovada incompetenţei şi a deciziilor falimentare ale acestui Guvern, care nu are soluţii pentru contracararea efectelor crizei, iar cele mai la îndemână instrumente sunt tăierile de pensii, salarii, indemnizaţii pentru mame sau ajutoare sociale.
Legea salarizării unitare prevede ca în 2011 toţi bugetarii care au pierdut la salariu 25% vor recupera 15%, iar salariul minim brut pe economie va creşte de la 600 la 670 de lei.
Tot Legea salarizării stabieşte că la anul nu se vor mai acorda tichete de masă, de vacanţă şi al treisprezecelea salariu.
Tot marţi, Curtea analizează şi sesizările deputaţilor PSD, PC, PNL şi pe cea a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, la Legea educaţiei, iar, potrivit unor surse din interiorul Curţii Constituţionale, judecătorii ar putea discuta şi contestaţia liberalilor la Legea bugetului de stat pe anul viitor.