Curtea Constituţională, acuzată de fals în înscrisuri
O persoană fizică a făcut plângere penală la Parchetul General în care acuză Curtea Constituţională de fals material în înscrisuri oficiale în legatură cu cele două adrese contradictorii transmise Executivului.
Articol de Mădălina Verman, 08 August 2012, 14:56
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a primit, luni, prin e-mail, o plângere penală la Parchetul General, în care acuză Curtea Constituţională a României de fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu adresa transmisă Guvernului şi Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei ''erori materiale'' din decizia privind listele electorale folosite la referendum.
Parchetul General a înregistrat plângerea penală, iar procurorii urmează să verifice modul în care Curtea Constituţională a trimis Guvernului adresele pentru transmiterea listelor electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie.
Curtea Constituţională a României a retrimis, luni, Guvernului o adresă în care precizează că a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.
"Având în vedere interpretările diferite apărute în mass media şi în conferinţa de presă a Guvernului României care a avut loc în data de 3 august 2012 cu privire la datele solicitate de Curtea Constituţională, vă aducem la cunoştinţă faptul că prin adresa nr. 5305/ 3 august 2012 plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente actualizate, conform dispoziţiilor art. 17, alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu", se arată în adresa semnată de preşedintele CCR, Augustin Zegrean, şi trimisă premierului Victor Ponta.
Articolul 17, alineatul 2 din Legea 3/2000 arată că "reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului".
După publicarea acestei adrese în Monitorul Oficial, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul nu va mai organiza mini-recensământul pentru actualizarea listelor electorale.
Reamintim că în 2 august Curtea a amânat pronunţarea unei hotărâri cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi - având în vedere datele contradictorii primate de la autoritatile publice implicate - a solicitat Guvernului că, până la data de 31 august, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul.
Ulterior însă, invocând confuzia privind solicitarea adresată Executivului, CCR a revenit cu o "erată" care a anulat practic prima decizie dată de Curte.