Curtea Constituţională a decis! Salariile se taie, pensiile nu
Articolul 9 , alineatul 1 şi 2, care prevede micşorarea pensiilor cu 15 la sută a fost declarat neconstituţional, ca şi articolul 1 litera C, referitoare la pensiile de serviciu ale procurorilor, magistraţilor şi judecătorilor CC Cu
Articol de Simona Mihăescu, 25 Iunie 2010, 12:56
Curtea Constituţionala a decis vineri, că două articole şi mai multe aliniate din legea care prevede tăierea pensiilor şi a salariilor bugetarilor sunt neconsituţionale. Articolul 9 , alineatul 1 şi 2, care prevede micşorarea pensiilor cu 15 la sută a fost declarat neconstituţional, ca şi articolul 1 litera C, referitoare la pensiile de serviciu ale procurorilor, magistraţilor, inclusiv ale judecătorilor Curţii Costituţionale.
Aceste două legi vor fi trimise luni la Parlament pentru a fi rediscutate. Toate celalelate pensii speciale se recalculează. Măsura de tăierea a salariilor bugetarilor cu 25 la sută a fost considerată drept constituţională.
Amintim că Judecătorii Curţii Constituţionale a României au discutat joi şi vineri, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale parlamentarilor referitoare la neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate ale Guvernului.
Judecătorii Secţiilor Unite de la Inalta Curte au decis, în 15 iunie, să trimită la Curtea Constituţională două sesizări privind neconstituţionalitatea Legii privind neconstituţionalitatea unor prevederi din proiectele de lege privind scăderea pensiilor şi a salariilor.
Judecătorii Secţiilor Unite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au luat această decizie după ce au analizat aspecte legate de neconstituţionalitatea proiectelor de acte normative privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
Magistraţii arată că legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar are, în realitate, ca obiect de reglementare o serie de restrângeri ale exerciţiului drepturilor, precum cel la salariu, componentă a dreptului de muncă, cel referitor la ajutorul de şomaj, la pensie şi inaplicabilitatea dispoziţiilor legale privind pensia anticipată şi pensia anticipată parţiala, precum şi o restrângere a exerciţiului dreptului la măsuri de asistenţă socială, concertizată, între altele, în neacordarea ajutoarelor sau a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere ori trecere în rezervă.
În ceea ce priveşte cea de-a doua sesizare, judecătorii ICCJ arată că, în contradicţie cu norma constituţională de la articolul 124, alineat 3 din Constituţie, referitor la independenţa judecătorilor, acest proiect prevede, prin articolele 1, 3 şi 12, eliminarea pensiei de serviciu a judecătorilor, "fără să ţină seama de faptul că, întocmai ca numirea, formarea profesională continuă, evaluarea şi promovarea, pensionarea marchează momentul final al activităţii judecătorului".
Şi parlamentarii au sesizat Curtea
Între timp, Curtea Constituţională a mai primit o sesizare, semnată de 37 de senatori, referitoare la neconstituţionalitatea prevederilor din Legea pentru stabilirea unor măsuri din domeniul pensiilor.