"Cuminţenia pamântului" rămâne statului român
"Cuminţenia pamântului", opera sculptorului Constantin Brâncuşi, îi rămâne statului român după ce proprietarii lucrării au acceptat oferta de 11 milioane de euro.
Articol de Cristian Bâcâin, 16 Martie 2016, 22:22
"Cuminţenia pamântului", opera sculptorului Constantin Brâncuşi, va fi cumpărată de statul român.
Proprietarii lucrării au acceptat oferta de achiziţie, de 11 milioane de euro, propusă de comisia de negociere mandatată de executiv.
Anunţul a fost făcut, în această seară, de ministrul Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook, unde a precizat că Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul sumei, ministerul va lansa o subscripţie publică naţională, ale cărei detalii vor fi anunţate în perioada următoare.
Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Brâncuşi.
Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari.
Primul a fost inginerul Gheorghe Romaşcu, un bun prieten al lui Brâncuşi care a cumpărat-o, în 1911, direct de la el.
Potrivit reprezentantului casei de licitaţii Artmark, Valeriu Sângeorzan, există şi o scrisoare originală semnată de pictor, în 1912, în care acesta cere organizatorilor unei expoziţii ca la terminarea evenimentului lucrarea să îi fie dată inginerului Romaşcu.
În 1957, regimul comunist a luat în mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o în Muzeul de Artă al României.
În 2012, în urma unui proces lung opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu.
În 2014, "Cuminţenia Pământului" a fost evaluată la circa 20 de milioane de euro, iar Ministerul Culturii, care avea dreptul de preemţiune, nu a făcut nici o ofertă.
Ulterior, autorităţile române au făcut oferte jignitoare, potrivit reprezentanţilor proprietarilor, şi sculptura era pe cale să fie vândută în străinătate.
În urmă cu o lună, guvernul a decis să reia procesul de achiziţie al scultpturii, iar vinerea trecută, după prima rundă de negocieri, ministrul culturii spunea că a găsit "foarte multă înţelegere" la proprietarii lucrării.
Astăzi, discuţiile s-au încheiat, iar opera reprezentativă pentru marele sculptor va intra în proprietatea statului român.