Cum votează partidele la moțiunea de cenzură
Votul de marți, la moțiunea de cenzură, este prefigurat de dinamica zilei de luni, când în reuniuni de partid, negocieri şi discuţii de culise puterea şi opoziţia şi-au conturat poziţiile
Articol de Andrei Şerban, 28 Septembrie 2015, 18:36
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au adresat şi luni un apel parlamentarilor UNPR, dar şi senatorilor şi deputaţilor din PSD, pentru a vota marţi moţiunea de cenzură şi pentru a-l forţa pe Victor Ponta să demisioneze din funcţia de premier.
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, copreşedinţii PNL au susţinut că vinovaţi vor fi liderii coaliţiei guvernamentale, care trebuie să înţeleagă că România nu poate să fie condusă de un premier care este cercetat de justiţie.
În favoarea demiterii premierului Victor Ponta printr-o moţiune de cenzură s-a pronunţat şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Acesta a explicat că propunerea conducerii Uniunii, adresată parlamentarilor săi este aceea de a vota moţiunea de cenzură.
Împotriva moţiunii de cenzură se declară liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea.
Acesta a arătat că parlamentarii partidului vor fi prezenţi în sală, la moţiune, dar nu vor vota.
Acelaşi punct de vedere l-a exprimat şi copreşedintele ALDE, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a precizat că parlamentarii partidului se vor afla în sală, dar nu vor vota moţiunea deoarece acesta este un gest politicianist.
Grupul minorităţilor naţionale a anunţat că nu va vota moţiunea de cenzură.