Cum va arăta noul Parlament al României?
Configuraţia parlamentului ar putea fi uşor diferită de cea indicată de rezultatele alegerilor, având în vedere că o parte din voturi vor fi redistribuite ulterior.
Articol de Angela Matei, 10 Decembrie 2012, 08:22
Odată stabilită configuraţia legislativului, urmează, în următoarele 20 de zile, formarea oficială a unei majorităţi şi desemnarea unui nou premier de către preşedintele Traian Băsescu.
Competitorii electorali pot formula cereri pentru anularea alegerilor dintr-un colegiu uninominal, dacă prezintă dovezi de fraudă electorală.
Între timp, pe măsură ce voturile îi sunt comunicate, Biroul Electoral Central va prezenta periodic rezultate parţiale.
După centralizarea tuturor voturilor, vor fi stabilite partidele, alianţele şi organizaţiile care au întrunit pragul electoral de 5%, acesta fiind criteriul esenţial pentru accederea în parlament.
Într-o primă fază sunt repartizate mandatele de parlamentar celor care au obţinut 50% plus 1 din voturile din colegiu.
Chiar şi cu un astfel de scor, candidaţii câştigă un loc în parlament doar dacă formaţiunea pe care o reprezintă a întrunit pragul electoral.
Restul mandatelor vor fi atribuite printr-un mecanism de redistribuire, în funcţie de numărul de voturi obţinute la nivel naţional de partidele candidaţilor.
În final, Biroul Electoral Central va anunţa împărţirea mandatelor pe competitor electoral, cu nominalizarea candidaţilor aleşi la nivelul colegiilor şi al fiecărei circumscripţii.
Potrivit articolului 63 din Constituţie, parlamentul nou ales se întruneşte la convocarea preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Şeful statului începe şi consultările cu partidele parlamentare.
În urma acestora, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, care va avea la dispoziţie zece zile pentru a cere parlamentului votul de încredere asupra programului şi a miniştrilor cabinetului.