Cum se pot înscrie românii din străinătate în Registrul electoral
Înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral este obligatorie pentru cetăţenii care doresc să voteze prin corespondenţă sau la o secţie special înfiinţată în apropierea domiciliului acestora.
Articol de Luminiţa Voinea, 08 Mai 2016, 08:56
Alegătorii români din străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare din acest an o pot face numai dacă se înscriu în Registrul Electoral.
Etapa de înscriere a început la 1 aprilie şi se va încheia cu aproximativ trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită prin hotărâre de guvern.
De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita, la înscrierea în Registrul Electoral, organizarea unor secţii speciale în apropierea domiciliului.
În prima lună de la începerea perioadei de înscriere în Registrul Electoral s-au înregistrat 314 cereri din partea românilor din străinătate care doresc să voteze la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului.
264 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondenţă, iar 50 se referă la organizarea de secţii speciale în apropierea domiciliului, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral este obligatorie pentru cetăţenii care doresc să voteze prin corespondenţă sau la o secţie special înfiinţată în apropierea domiciliului acestora.
"Românii din străinătate, în acest an, vor avea trei posibilităţi de a vota. Prima posibilitate este clasică, prin care ei pot merge la orice misiune diplomatică a României să voteze. Mă refer aici la ambasade, la consulate sau la institutele culturale româneşti din străinătate. Pentru celelalte două posibilităţi de vot trebuie să se înscrie în Registrul Electoral. Este o chestiune obligatorie. Cea de-a doua posibilitate este opţiunea, atunci când se înscriu în Registrul Electoral, pentru înfiinţarea unei secţii de vot în localitatea unde cetăţeanul român domiciliază şi, dacă sunt peste o sută de cereri pentru acest lucru, se va înfiinţa o secţie de vot. Însă, a treia posibilitate, pe care eu o recomand cu căldură românilor, este votul prin corespondenţă. Reamintesc faptul că pentru votul prin corespondenţă cetăţenii români trebuie să se înscrie întâi în Registrul Electoral pentru a beneficia de această oportunitate. După ce s-au înscris în Registrul Electoral vor primi un plic cu opţiunile de vot, vor lipi un abţibild cu înscrisul "Votat" pe opţiunea lor electorală şi, astfel, vor vota prin corespondenţă, de acasă, fără să se deplaseze, fără să stea la cozi", a spus pentru Radio România Actualități, ministrul Dan Stoenescu.
Formularul cererii de înscriere în Registrul Electoral poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, unde se găsesc toate informaţiile pentru votul de la alegerile parlamentare programate la sfârşitul anului.