Cum s-au împărţit funcţiile în Parlament?
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că grupurile parlamentare au negociat împărţirea comisiilor din Parlament, conform algoritmului de la alegerile parlamentare.
Articol de Alina Dobrinescu, 18 Decembrie 2012, 17:45
Valeriu Zgonea a declarat, marţi, că Partidul Social Democrat va primi la Camera Deputaţilor, potrivit ponderii, conducerea a şapte comisii parlamentare, PNL - cinci comisii, PDL şi PP-DD câte două, iar UDMR, PC şi grupul minorităţilor naţionale vor avea şefia a câte unei comisii din Camera inferioară a Parlamentului.
"Numeric (comisiile - n.r.) sunt împărţite conform ponderii. Grupul PSD are 38,47% din cele 18 comisii, cea de a 19-a, conform cutumei din Parlament, revenind partidului care preia preşedinţia Camerei Deputaţilor, ce va face o nominalizare şi pentru preşedintele Comisiei de Regulament. La Senat, preşedinţia Senatului va prelua şi preşedinţia Regulamentului", a declarat Zgonea, punctând că se negociază 104 funcţii pentru cele opt sesiuni din patru ani de legislatură.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că împărţirea funcţiilor s-a făcut după o "cutumă nouă, instituită de PDL în ultimii patru ani de zile".
"Noi am acceptat-o, am mers pe aceleaşi principii şi colegii de la PDL au acceptat aceste principii în aşa fel încât două comisii le revin celor de la PDL, două celor de la PP-DD, plus 26 de funcţii în Biroul Permanent pentru Opoziţie", a mai spus Zgonea.
El a arătat că PSD va conduce şapte comisii parlamentare, PNL - cinci, iar PC, UDMR şi minorităţile câte o comisie.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că şefiile comisiilor mai pot fi negociate până la convocarea Parlamentului, însă a susţinut că, până în prezent, negocierile au fost flexibile.
Zgonea a completat că la Camera Deputaţilor vor rămâne acelaşi număr de comisii permanente şi comisii permanente comune, respectiv 15, şi că acestea vor avea între 25 şi 31 de membri.
De asemenea, el a făcut un apel la deputaţi să îşi îndeplinească procedurile de preluare a mandatului, subliniind că, până în prezent, doar 200 de parlamentari au trecut prin aceste proceduri.