Cum motivează Curtea de Apel Bucureşti respingerea acțiunii lui Călin Georgescu
Curtea de Apel Bucureşti a publicat motivarea respingerii acţiunii deschise în justiţie de către Călin Georgescu.
Articol de Nicoleta Turcu, 09 Ianuarie 2025, 09:14
Deciziile Curţii Constituţionale a României sunt definitive şi obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanţă, scrie în motivarea publicată miercuri seară de Curtea de Apel Bucureşti prin care a respins, pe 31 decembrie, acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu împotriva Biroului Electoral Central în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.
Prin anularea acestor alegeri nu au fost încălcate drepturi civile şi fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie, scrie în motivare.
Dreptul de a vota şi dreptul de a fi ales au fost încălcate prin exercitarea unui abuz de putere, reclamau, în acţiunea lor în judecată, Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept.
Nici dreptul poporului român de a exercita suveranitatea naţională prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere şi corecte nu a fost respectat - mai acuza Călin Georgescu - şi nici dreptul cetăţenilor României de a trăi într-un stat de drept şi democratic.
Despre toate acestea, în motivarea publicată miercuri seară scrie: Curtea de Apel Bucureşti reţine că susţinerile contestatarilor sunt neîntemeiate şi le respinge. Pe de altă parte, instanţa susţine că nu era necesar ca Biroul Electoral Central să publice în Monitorul Oficial deciziile cu privire la anularea alegerilor, fiind de ajuns ca acele decizii să fie postate pe pagina de internet a instituţiei.
De altfel - mai spune Curtea de Apel Bucureşti în motivare - eventualele neregularităţi ale procedurii de publicare a actelor administrative emise de Biroul Electoral Central nu afectează legalitatea acestora.
În fine, instanţa a respins şi cererea lui Călin Georgescu de obligare a guvernului la emiterea unei hotărâri prin care să stabilească programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare alegerii preşedintelui României în al doilea tur de scrutin, inclusiv data organizării turului al doilea al alegerilor.
CCR a dispus anularea întregului proces electoral, nu doar a turului întâi, prin urmare Guvernul României nu avea temei legal să organizeze turul al doilea, se arată în motivarea Curţii de Apel.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 ianuarie)