Cum arată calculele partidelor pentru formarea unei majorități parlamentare
Toate partidele care vor avea reprezentare în Parlament încep calculele pentru formarea unei majorități care să dea următorul guvern.
Articol de Radiojurnal, 02 Decembrie 2024, 11:48
Până când conducerile formaţiunilor vor avea întâlniri în care să își stabilească strategiile de negociere, încercăm să deducem din declarațiile pe care liderii le-au făcut aseară, după aflarea rezultatelor sondajelor la ieșirea de la urne, direcțiile în care fiecare dintre ele va acționa.
În ordinea scorurilor obținute, așadar, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a vorbit despre continuarea proiectelor europene, cu păstrarea identității naționale.
"Să continuăm să dezvoltăm țara cu banii europeni, dar, în același timp, să ne protejăm identitatea, valorile naționale și credința", spune Marcel Ciolacu.
Liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, a catalogat clasa politică la conducere, până acum, drept coruptă și care trebuie înlăturată, dar nu exclude negocierile.
"Prima misiune pe care ne-am asumat-o, cea de asanare a clasei politice românești, cea de a scăpa de partidele corupte, e aproape de îndeplinire. Soluția pentru viitorul României este dialogul", a susținut George Simion.
În ordinea rezultatelor, pe locul al treilea se situează Partidul Național Liberal. Președintele interimar, Ilie Bolojan, s-a pronunțat ferm pentru o coaliție care să păstreze România pe coordonate europene.
"Inevitabil se va pune problema formării unei coaliţii de guvernare. Partidul Național Liberal este dispus să participe la o astfel de coaliție, în așa fel încât să fim un factor de modernizare pentru țara noastră", a spus Ilie Bolojan.
Același lucru a reieșit și din declarația de aseară a președintei Uniunii Salvați România, Elena Lasconi.
"Este esențial să lucrăm cu profesioniști. Este vorba despre democrația din România, despre a rămâne în Uniunea Europeană și în NATO", a spus Elena Lasconi.
Președinta SOS România, Diana Şoşoacă, a exclus, în schimb, orice colaborare cu forțe politice altele decât cele suveraniste.
"Chem toate forțele suveraniste alături de SOS România, astfel încât să formăm guvern, chiar minoritar", a spus Diana Şoşoacă.
Liderul Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, a vorbit despre negocieri raționale pentru formarea unui guvern la care formațiunea sa este pregătită să participe.
"Vocea rațiunii în această perioadă contează. Fără vocea rațiunii nu se poate construi nimic și vrem să avem un cuvânt de spus în ceea ce privește direcția în care va merge România, direcția în care va evolua țara noastră", a declarat Kelemen Hunor.
Iar din declarația președintei Partidului Oamenilor Tinerii, Anamaria Gavrilă, nu a reieșit în niciun fel ce intenții de negociere are formațiunea.
Lidera a subliniat doar performanța partidului său recent înființat, de a intra în Parlament.