Cu 33 de voturi "pentru" România și Bulgaria merită să fie în Schengen
România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Spaţiul Schengen, este concluzia unui raport votat, luni, de Comisia pentru justiţie şi libertăţi civile din Parlamentul European.
Articol de Claudia Marcu, 03 Mai 2011, 07:26
Raportul a fost votat de comisie, luni seara, după un drum cu multe obstacole, într-o atmosferă tensionată între Consiliu şi Parlamentul European.
"Sunt pregătite aceste două ţări pentru aderarea la Schengen? Răspunsul meu clar este DA. Iar acest lucru este clar din rapoartele de evaluare şi în urma vizitelor pe care le-am efectuat. La unele capitole, cele două ţări sunt chiar mai bine pregătite decât alte state care deja sunt membre Schengen", a subliniat autorul raportului, Carlos Coehlo.
Deputaţii europeni din Comisia pentru justiţie şi libertăţi civile s-au pronunţat covârşitor în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen anul acesta.
Documentul a primit 33 de voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”
Este vorba despre cei trei liberali care depuseseră câteva amendamente critice, de altfel, respinse.
Ei cereau să nu fie fixată data aderării, iar textul să menţioneze îngrijorările legate de corupţia din România şi Bulgaria.
În opinia raportorului european, susţinut de altfel de majoritatea membrilor, cele două ţări sunt gata.
”După părerea mea, dar şi a echipelor de evaluare ale ţărilor membre, şi România, şi Bulgaria sunt gata de aderare şi sunt gata acum. Nu trebuie să mai aştepte încă un an. Am fost acolo împreună cu raportorii din umbră şi am văzut cu ochii noştri eforturile pe care ambele ţări le-au făcut pentru a îndeplini condiţiile de aderare”, a precizat Carlos Coehlo.
Raportorul european, Carlos Coehlo, le-a recomandat colegilor din Comisie să nu voteze trei dintre amendamentele depuse, care ar fi introdus, pe de o parte, criterii suplimentare de aderare, iar pe de altă parte, ar fi recomandat Consiliului European să evite stabilirea unei date pentru aderarea celor două ţări.
Raportul va fi votat în plenul Parlamentulului în sesiunea din luna iunie, dar decizia finală va aparţine Consiliului European.
De remarcat că ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, începe, marți, o vizită de lucru în Franţa, principalul adversar al intrării ţării noastre în Spaţiul Schengen.