CSM vrea schimbarea procedurilor de numire a şefului DNA şi procurorului general
Consiliul Superior al Magistraturii vrea să nominalizeze candidaţii la şefia DNA şi procutorul general. Această sarcină revenea până acum, Minsiterului Justiţiei.
Articol de Anda Marin, 19 Septembrie 2012, 09:57
Consiliul Superior al Magistraturii doreşte schimbarea procedurii de numire în funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al DNA.
Magistraţii ar vrea să formuleze ei aceste nominalizări şi critică modalitatea de selecţie aleasă de ministrul justiţiei.
În încercarea de a ajunge mai repede la un consens, CSM se va reuni din nou, joi.
Mandatul lui Daniel Morar ca şef al DNA s-a încheiat în februarie anul acesta şi de atunci a fost delegat de două ori să ocupe funcţia până la numirea unei alte conduceri.
Si mandatul Laurei Codruţa Kövesi expiră în 2 octombrie, dar, conform legii, pentru procurorul general acesta nu poate fi prelungit.
Acum ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, îşi doreşte ca propunerile pe care ar trebui să le facă pentru aceste funcţii să aibă la bază o selecţie între mai mulţi candidaţi, care să susţină un interviu şi o prezentare a unui proiect de management în faţa ei.
"Aş putea să prelungesc termenul de depunere a proiectelor şi ar fi vrut un ordin, dar şi anunţul în sine are efectele juridice ale unui ordin, dar probabil că ei vor să scriu în clar cuvântul ordin", a spus Mona Pivniceru.
CSM vrea însă ca nominalizările să fie făcute de Consiliu, în urma unei analize în secţia pentru procurori, şi nu de ministrul justiţiei, aşa cum prevede acum legea.
Punerea de acord asupra acestui principiu s-ar putea face joi.
"Va exista o întâlnire între ministrul justiţiei şi secţia de procurori pentru formalizarea unei proceduri care să corespundă criteriilor de transparenţă şi tuturor exigenţelor pe care atât sistemul judiciar român, cât şi Comisia Europeană le solicită", a spus vicepreşedintele CSM Oana Schmidt-Hăineală.
Până acum, ministrul justiţiei făcea câte o propunere pentru toate funcţiile de conducere din Ministerul Public.
CSM dădea un aviz consultativ, iar numirea propriu-zisă revenea presedintelui României.