CSM vrea respectarea procedurile pentru candidaţii la funcţiile de procuror şef
Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Haineală, a declarat că discuţiile purtate cu premierul Ponta au vizat criteriile după care ar trebui nominalizaţi procurorii şefi din principalele structuri ale Parchetului.
Articol de Mădălina Verman, 02 Aprilie 2013, 18:31
Pentru a putea fi numiţi de preşedintele Traian Băsescu, candidaţii la posturile respective au nevoie de avizul consultativ al CSM.
Oana Schmidt-Haineală a explicat că este nevoie ca cei care candidează pentru aceste funcţii să îndeplinească o serie de criterii.
"Persoanele care vor fi numite în funcţiile de procuror şef trebuie să fie persoane care au un background profesional în structurile specializate, care au instrumentat cauze de corupţie, respeciv de criminalitate organizată de un anumit nivel, persoane care să fi obţinut condamnări în cauzele instrumentate, care au un portofoliu profesional în anticorupţie, respectiv, în criminalitate organizată. Sunt domenii în care nu lucreză toţi procurorii; este firesc ca persoanele care urmează să conducă aceste instituţii să aibă o perfectă reflectare a naturii activităţii acestor structuri", a precizat Schmidt-Haineală, redactorului RRA.
Aceasta a susţinut că la conducerea parchetelor specializate trebuie să fie oameni care ştiu despre ce este vorba în acea activitate, fiind structuri care au ajuns la anumită maturitate.
"Nu mai suntem în faza de experimente, de pionierate. Sunt structuri care s-au validat, s-au definit. Deci, este nevoie ca oamenii care urmează să conducă aceste structuri să ştie foarte bine ce fel de activitate se desfăşoară în acele structuri", a explicat şeful CSM.
Ea a spus că nu s-a discutat şi nu se discută nici la acest moment nume de procurori pentru aceste funcţii.
"Nu s-a pronunţat niciun nume. Noi am discutat proceduri, principii, am spus care sunt exigenţele noastre, ale membrilor Secţiei de procurori. Nu uitaţi că noi suntem aici pentru că ne-au ales procurorii din ţară, deci reprezentăm exigenţele sistemului. (...) A fost opinia unanimă a tuturor magistraţilor aleşi din cadrul Secţiei de procurori. Nu a existat nicio opinie discordant", a susţinut preşedintele Consiliului.
Schmidt-Hăineală a mai menţionat că procurorii din CSM au rămas constanţi în punctul de vedere exprimat privind organizarea unei proceduri de selecţie.