CSM sesizează Curtea Constituţională în cazul Şova
CSM a trimis luni, Curţii Constituţionale a României, o sesizare în cazul votului din Senat în privinţa ridicării imunităţii lui Dan Şova.
Articol de Ciprian Sasu, 31 Martie 2015, 09:01
Sesizarea a venit din partea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose.
Acesta consideră că există un posibil conflict între autoritatea judecătorească şi puterea legislativă în acest caz.
Curtea a fost sesizată deja pe aceeaşi temă de preşedintele Klaus Iohannis şi de Partidul Naţional Liberal.
Motivul ţine de Regulamentul Senatului în privinţa modului în care se ridică imunitatea unui parlamentar. eporter:
Mărul discordiei în sesizările făcute Curţii Constituţionale ţine de articolul 173 din Regulamentul Senatului.
Acesta stipulează că Senatul trebuia să se pronunţe cu majoritatea simplă a celor prezenţi la vot în privinţa cererii de încuviinţare a arestării unui parlamentar.
Săptămâna trecută însă, solicitarea DNA referitoare la Dan Şova nu a trecut de Senat, deoarece, aşa cum s-a anunţat în plen, nu a întrunit jumătate plus unu din numărul total de senatori.
În sesizarea depusă ieri, preşedintele CSM, Marius Tudose, consideră că există un posibil conflict între autoritatea judecătorească şi puterea legislativă în acest caz.
Ca răspuns, Curtea Constituţională a solicitat Birourilor Permanente ale celor două Camere parlamentare să transmită până pe 2 aprilie punctele de vedere în legătură cu articolul 173.
Conducerea Senatului a decis să formuleze un răspuns, după cum a declarat vicepreşedintele acestei Camere, Cristian Dumitrescu.
"S-a solicitat de la Comisia juridică să se elaboreze punctul de vedere care să fie transmis Curţii Constituţionale", a precizat Dumitrescu.
Fiind vorba despre o prevedere cuprinsă şi în Statutul Senatorilor şi Deputaţilor, Curtea a cerut şi părerea Camerei Deputaţilor.
Curtea Constituţională urmează să se pronunţe în acest caz la 8 aprilie.