CSM: Repartizarea judecătorilor în dosarul ICA a respectat dispoziţiile legale
Consiliul Superior al Magistraturii susţine că repartizarea dosarului ICA celor doi judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, s-a realizat cu respectarea dispoziţiilor legale.
Articol de Simona Mihăescu, 13 August 2014, 16:56
În comunicatul remis presei, miercuri, CSM explică în detaliu cum s-a realizat repartizarea celor doi judecători care au decis în dosarul ICA, dosar în care au fost condamnaţi 12 persoane printre care şi preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu.
"Repartizarea dosarului 'ICA' (dosar nr.25497/2/2012 al Curţii de Apel Bucureşti) s-a realizat cu respectarea strictă a dispoziţiilor art. 22 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor şi a Hotărârii nr. 187/26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti", se arată în document.
Comunicatul aminteşte că, încă din data de 30 octombrie 2013, Comisia nr. 2 - Eficientizarea activităţii CSM şi a instituţiilor coordonate; parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă din cadrul Consiliului a stabilit competenţa colegiilor de conducere de a hotărî asupra preluării completului de către un alt judecător, în cazul pensionării sau promovării judecătorilor, în condiţiile în care se apreciază că nu este oportună desfiinţarea acelui complet.
De asemenea se precizează că, la solicitările succesive formulate de Dan Voiculescu, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la efectuarea verificărilor mai multor aspecte referitoare la desfăşurarea procesului în care a fost implicat preşedintele fondator al PC, inclusiv cea referitoare la o eventuală repartizare nelegală a dosarului ICA.
"În urma verificărilor efectuate, prin rezoluţia din 11.08.2014, Inspecţia Judiciară a constatat legalitatea îndeplinirii procedurii de repartizare a dosarului, având în vedere aplicarea dispoziţiilor art. 22 alin.2 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor şi Hotărârea nr. 187 din 26.06.2014 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, s-a constatat că este de competenţa colegiului de conducere al instanţei să aprobe, în mod excepţional, schimbarea membrilor completelor de judecată, în cazurile în care, din motive obiective se impune acest demers", citează Agerpres din comunicatul CSM.
AICI Comunicatul integral al CSM