CSM îşi alege noua conducere. Vezi cine candidează
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte miercuri pentru a-şi alege noua conducere.
Articol de Mădălina Verman, 05 Ianuarie 2016, 14:29
Judecătorul Mircea Aron candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM, iar procurorul Luminiţa Palade, pentru cea de vicepreşedinte al CSM.
La şedinţa CSM a fost invitat şi preşedintele Klaus Iohannis, care, potrivit Constituţiei, prezidează lucrările Consiliului la care participă.
Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să gestioneze în cele mai bune condiţii de transparenţă şi corectitudine procedurile de numiri în noi funcţii de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a procurorului general al României şi procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), afirmă judecătorul Mircea Aron, în proiectul de candidatură depus pentru funcţia de preşedinte al CSM.
"Având în vedere că în anul 2016 vor fi făcute numiri noi în funcţiile de conducere la ÎCCJ deoarece expiră mandatul de conducere al persoanelor investite (preşedinte, vicepreşedinţi) dar şi faptul ca în acest an vor fi derulate examene de promovare în funcţii de execuţie la această instanţă, CSM va trebui să gestioneze în cele mai bune condiţii de transparenţă şi corectitudine aceste proceduri, astfel încât numirile şi promovările să fie în concordanţă cu capacităţile profesionale ale candidaţilor. (...) În acelaşi sens, vor trebui gestionate propunerile de numiri în funcţie de conducere ale procurorului general al PÎCCJ şi al procurorului şef al DNA", arată magistratul în document.
Luminiţa Palade: Se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraţilor
Luminiţa Palade, candidat la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii consideră că se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraţilor în funcţii de conducere şi de execuţie.
"În anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat Ministerului Justiţiei propuneri de modificare a textelor Legii 304/ 2004 în ceea ce priveşte evaluarea şi promovarea magistraţilor. Concomitent, a fost modificat Regulamentul de evaluare a activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor. Procesul nu a fost finalizat. Întrucât procesul de modificare legislativă este de lungă durată şi impredictibil, se impune modificarea regulamentelor privind promovarea magistraţilor în funcţii de conducere şi funcţii de execuţie", se arată în proiectul privind principalele obiective care vor fi urmărite de Luminiţa Palade în calitate de vicepreşedinte al CSM.
Conform sursei citate, procesul de modernizare a sistemului judiciar "este legat, intrinsec, de resurse umane valoroase, independente şi imparţiale, baze materiale rezonabile (sedii administrative şi aparatură IT), cadru legislativ stabil şi predictibil şi conectarea la principiile care guvernează sistemul european de justiţie".