CSM îşi alege conducerea. Uniunea Judecătorilor ia atitudine
UPDATE Judecătorul Adrian Bordea este singurul candidat la funcţia de preşedinte al CSM. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă lipsa totală de transparenţă a alegerilor din CSM.
Articol de Gabriela Tătărău, 06 Ianuarie 2014, 08:16
UPDATE Şedinţa plenului CSM, în care se va alege noua conducere a instituţiei pe 2014, a început la ora 13.00 şi este condusă de preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit Constituţiei, preşedintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului de luni se află atât alegerea noii conduceri, cât şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2013, în mandatul procurorului Oana Schmidt-Hăineală, preşedinte, şi al judecătorului Adrian Bordea, vicepreşedinte.
Până acum există o singură candidatură pentru prima funcţie: judecătorul Adrian Bordea, fost vicepreşedinte al CSM.
La şedinţă şi-a anunţat participarea şi preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit procedurii, CSM este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care face parte dintr-o secţie diferită.
Amândoi au mandate de un an, care nu pot fi reînnoite.
Mandatul actualului perşedinte al CSM, Oana Schimdt-Hăineală, expiră luni, iar Adrian Bordea a demisionat din funcţia de vicepreşedinte pentru a se putea alege concomitent întreaga conducere a Consiliului.
Deocamdată, oficial, există o singură candidatură pentru funcţia de preşedinte al forului: judecătorul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Adrian Bordea, care i-a anunţat printr-un e-mail colegii din CSM că va candida, ataşând la mesaj şi proiectul său de management.
În cursa pentru cele două funcţii, membrii Consiliului se pot înscrie chiar şi în timpul şedinţei.
Uniunea Judecătorilor ia atitudine
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă ferm lipsa totală de transparenţă în alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii.
Uniunea reaminteşte, într-un comunicat, că în urmă cu un an făcea un apel public la transparenţă, subliniind că anunţarea doar în cadrul şedinţei a candidaturilor şi a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicţie cu principiile transparenţei şi responsabilităţii asumate în mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.
UNJR cere public ministrului Justiţiei adoptarea de urgenţă a unui proiect de lege care să pună normele de revocare a membrilor CSM în acord cu decizia Curţii Constituţionale.