CSM cere amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei
Judecătorii din plenul CSM susţin că în noul cod al insolvenţei sunt chestiuni care vor ridica probleme în instanţă. Ministrul Justiţiei aşteaptă propunerile CSM.
Articol de Mădălina Verman, 08 Octombrie 2013, 17:25
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a declarat, marţi, că s-a cerut ministrului Justiţiei, ca reprezentant al Guvernului, amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei deoarece sunt modificări care vor ridica probleme la instanţe.
"Având în vedere că majoritatea judecătorilor sindici, colegii noştri din ţară, au solicitat amânarea intrării în vigoare a codului insolvenţei prin domnul preşedinte Adrian Bordea (n.r. vicepreşedinte CSM) s-a făcut această solicitare către ministrul Justiţiei, reprezentantul Guvernului în CSM. Sper ca Guvernul să se gândească asupra acestei solicitări venite din partea colegilor noştri. Sunt multe chestiuni care vor ridica probleme la instanţe legate de exemplu de planul de reorganizare, se reduce de la 3 ani la un an ", a afirmat Horaţius Dumbravă.
El a spus că sunt tot felul de modificări care vor pune în dificultate instanţele şi că speră ca Executivul să reflecteze asupra acestui lucru.
"Din punctul meu de vedere, eu personal, ca membru CSM, dar şi ca practician, pentru că am lucrat şi în recursuri pe insolvenţă, ar fi trebuit cel puţin cinci luni sau patru luni pentru pregătirea sistemului. Nu poţi să intri cu un Cod de insolvenţă fără să pregăteşti sistemul cu pregătire profesională, poate infrastructură necesară. Sper să se gândească asupra acestei propuneri şi să amâne până la 1 ianuarie sau 1 februarie 2014", a mai susţinut Dumbravă.
Cazanciuc: Am propus CSM să-mi trimită propunerile pe Codul insolvenţei
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi, după şedinţa CSM, că aşteaptă ca într-un interval de o săptămână să fie transmise la minister propunerile venite de la judecători referitoare la Codul Insolvenţei şi a precizat că instituţia pe care o conduce îşi asumă proiectul ''aşa cum a fost el aprobat în forma finală''.
El a afirmat că prin ordonanţa de urgenţă s-a încercat stoparea ''rapidă'' a fenomenului evaziunii fiscale şi au fost avute în vedere ''semnalele foarte clare dinspre mediul de afaceri care doreşte o concurenţa loială''.
El a explicat că au fost observaţii formulate din partea instanţelor în cursul procesului de consultare.
"Colegii din CSM mi-au arătat că sunt mai multe observaţii venite din partea instanţelor şi le-am propus ca într-un interval de o săptămână de aici încolo să îmi trimită în mod concret propunerile venite de la judecători şi ele să fie analizate la Ministerul Justiţiei de către grupul de lucru care a elaborat Codul Insolvenţei", a mai spus ministrul Cazanciuc adăugând că elaborarea Codului s-a făcut printr-un proiect finanţat de Banca Mondială.
Referitor la dispoziţiile privind instituţiile mass-media, Cazanciuc a spus că nu doreşte să discute despre un articol special anume din Codul insolvenţei.