CSM: Atacurile la adresa justiţiei au raţiuni contrare statului de drept
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii consideră că atacurile la adresa puterii judecătoreşti, din mass media şi din anumite zone ale politicului, vizează interese contrare statului de drept.
Articol de Flori Doman, 05 Septembrie 2012, 18:54
Într-un comunicat de presă dat miercuri publicităţii, CSM susţine că atacurile concertate la adresa puterii judecătoreşti provin din raţiuni străine de scopul garantării stabilităţi instituţionale a României, ce vizează interese personale sau politice contrare statului de drept şi conduc la deteriorarea imaginii ţării şi la izolarea ei ca stat membru UE.
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, reunit în şedinţa din data de 5 septembrie 2012, constată că atacurile concertate din zona mass media, precum şi din anumite zone ale politicului, la adresa puterii judecătoreşti, a Consiliului Superior al Magistraturii şi personal a membrilor acestuia provin din raţiuni străine de scopul asigurării stabilităţi instituţionale a României, care vizează interese personale sau politice contrare statului de drept şi conduc la deteriorarea imaginii ţării şi la izolarea ţării ca Stat Membru al UE", se arată în comunicat.
CSM solicită Guvernului şi Parlamentului ca în baza principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, autorităţile legislativă şi executivă să instituie un mecanism de responsabilizare a reprezentanţilor celorlate puteri, similar sistemului de răspundere al magistraţilor.
"Solicităm ca, în baza art. 1 alin (4) din Constituţie ce reglementează principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, autorităţile legislativă şi executivă să se preocupe de instituirea unui mecanism de responsabilizare a reprezentanţilor celorlate puteri, similar sistemului de răspundere al magistraţilor. În continuare, în acest sens sunt şi prevederile punctului 1 subpunctul 5 din ultimul Raport privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV din 18 iulie 2012. Faţă de aspectele mai sus menţionate, considerăm că libertatea de exprimare este un drept fundamental, corect a fi exercitat în limitele prevăzute de art. 30 alin (6) din Constituţia României", precizează documentul.
Citeşte aici comunicatul CSM
CSM a luat act de cererea de demisie a Georgianei Iorgulescu
De asemenea, potrivit altui comunicat de presă al instituţiei, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, miercuri, de cererea de demisie din CSM a Georgianei Camelia Iorgulescu, reprezentant al societăţii civile în Consiliu.
Documentul precizează că urmează ca Senatul să fie informat în legătură cu vacantarea unuia dintre cele două locuri ale reprezentanţilor societăţii civile din CSM, în vederea declanşării procedurii de desemnare a unui nou reprezentat al societăţii.
Georgiana Iorgulescu a anunţat pe 23 august că şi-a dat demisia din funcţia de reprezentant al societăţii civile în CSM. Ea a declarat că este nemulţumită de modul în care funcţionează Consiliul, referindu-se la demisia Monei Pivniceru, care, în opinia sa, ar fi trebuit să fie o pură formalitate la CSM, însă "totul s-a transformat într-un lucru extrem de grav".