CSM a admis cererea de apărare a imaginii justiţiei în cazul Bercea
Plenul CSM a analizat rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară privind cererea de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor în cazul Bercea Mondial.
Articol de Mădălina Verman, 09 Iulie 2014, 16:51
CSM a decis admiterea cererii de apărare a imaginii justiţiei în general, cererea de apărare a reputaţiei profesionale şi a imaginii publice a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi admiterea cererii de apărare a imparţialităţii procurorilor din cadrul DNA faţă de felul în care au fost preluate şi comentate afirmaţiile lui Bercea Mondial.
De asemenea, CSM a mai decis sesizarea CNA cu privire la felul în care au fost preluate şi comentate afirmaţiile lui Bercea Mondial în mass-media.
"În şedinţa din data de 9 iulie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară privind cererea de apărare a independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor în raport de afirmaţiile publice vehiculate în spaţiul public în data de 19 iunie şi modul în care acestea au fost prezentate şi comentate de persoane publice şi reprezentaţi ai mass-media", se arată într-un comunicat al CSM.
Pe 23 iunie, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat, în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin 2 din Legea 317/2004, să se efectueze verificările necesare apărării reputaţiei profesionale şi a imaginii sale publice, urmare a afirmaţiilor vehiculate în mass-media în data de 19 iunie, referitoare la presupuse fapte de corupţie în care ar fi fost implicată.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a mai decis miercuri, în unanimitate, să sesizeze Secţia pentru Procurori a CSM în cazul a circa 100 de dosare pe numele interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în care parchetele din judeţul Olt au dat de-a lungul timpului rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale.
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, este cel care a cerut colegilor săi magistraţi să discute acest subiect, care au decis în cele din urmă că secţia pentru procurori este forul care va analiza şi va decide în consecinţă.