CSM: 2013, anul cu cel mai mare volum de activitate din istoria justiţiei româneşti
2013 a fost anul cu cel mai mare volum de muncă în justiţia românească, arată datele din raportul prezentat joi de CSM, cu creşteri record ale numărului de dosare penale şi scăderi la capitolul "cauze restituite" sau "achitări".
Articol de Flori Doman, 03 Aprilie 2014, 11:10
Raportul Consiliului Superior al Magistraturii privind starea justiţiei, care va fi prezentat joi, arată că 2013 a fost anul cu cel mai mare volum de activitate din istoria justiţiei româneşti şi unul al marilor provocări, fiind marcat de intrarea în vigoare, la 15 februarie, a noului Cod de procedură civilă şi de eforturile susţinute pentru pregătirea intrării în vigoare, la 1 februarie 2014, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală.
Documentul mai semnalează o diminuare cu aproximativ o treime a numărului de cereri împotriva Statului român la CEDO.
CSM va prezenta joi starea justiţiei în 2013, prin prisma atribuţiilor pe care le are Consiliul - de gestionare a resurselor dar şi de asigurare a independenţei şi integrităţii actului de justiţie în România.
Mass-media, Executivul şi Legislativul, zone de unde vin ameninţări la adresa Justiţiei
Instanţele şi parchetele din ţară consideră că mass-media, Executivul şi Legislativul au fost zonele din care au provenit cele mai numeroase ameninţări la adresa justiţiei în 2013, iar principalele modalităţi prin care factorul politic a încercat să influenţeze sistemul judiciar au fost declaraţiile privind activitatea procurorilor şi judecătorilor, schimbările legislative, subfinanţarea sistemului judiciar, dar şi blocarea dosarelor penale ale deputaţilor sau senatorilor în Parlament.
"Volumul total de activitate înregistrat la nivelul instanţelor judecătoreşti, exceptând instanţele militare (3.337.426 dosare), precum şi numărul dosarelor soluţionate (2.408.240 dosare) au înregistrat un record absolut. Creşterea volumului total de activitate s-a repercutat asupra încărcăturii pe judecător, astfel că, în cursul anului 2013, la majoritatea instanţelor, indiferent de gradul de jurisdicţie, încărcătura pe post de judecător a fost de peste 1.000 de cauze", se arată în raportul CSM.
Volumul de dosare penale, în creştere la parchete
La nivelul instanţei supreme şi al judecătoriilor, încărcătura pe judecător a înregistrat diminuări nesemnificative, în timp ce la nivelul tribunalelor şi al curţilor de apel, încărcătura pe judecător a cunoscut o uşoară creştere.
Similar situaţiei înregistrate la instanţele judecătoreşti, la nivelul parchetelor, volumul total de dosare penale (1.826.427 dosare) a crescut comparativ cu anul anterior şi, în corelaţie cu această creştere, s-a majorat şi numărul dosarelor penale soluţionate de procurori (635.085 dosare, faţă de 590.505 dosare soluţionate 2012).
CSM precizează că volumul de dosare penale a scăzut la parchetul de pe lângă instanţa supremă şi parchetele de pe lângă tribunale, prin comparaţie cu anul anterior, însă s-a majorat la DNA, DIICOT, parchetele de pe lângă curţile de apel şi cele de pe lângă judecătorii.
Creşterea volumului de activitate a fost resimţită de către instanţele de judecată şi parchetele de pe lângă acestea în condiţiile în care schemele de personal ale parchetelor nu au fost suplimentate, iar cele ale instanţelor judecătoreşti au cunoscut suplimentări nesemnificative (150 de posturi de judecător, corespunzător unei majorări cu 3,3% a schemelor de personal).
Buget mai mare
De asemenea, din punct de vedere al bugetului instanţelor, este de remarcat faptul că, în 2013, acesta a crescut comparativ cu anii anteriori, ponderea acestuia în bugetul total al Ministerului Justiţiei fiind de 59,74% (56,66% în anul 2011 şi 57,64% în anul 2012), iar cel al parchetelor fiind într-o continuă creştere începând cu 2010, ajungând la un total de 758.462.000 lei în 2013.
Referitor la nivelul de finanţare obţinut în perioada de referinţă, instanţele şi parchetele au considerat că acesta a fost mai degrabă nesatisfăcător, decât satisfăcător.