Cseke: Declaraţia lui Nicolăescu privind descentralizarea spitalelor, o prostie
Deputatul UDMR, Cseke Attila, susține că s-au făcut investiţii importante în modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare și, prin urmare, nu se justifică măsura revenirii lor la Ministerul Sănătății.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Ianuarie 2013, 16:39
Fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, deputat UDMR, a comentat unele declaraţii ale actualului ministru Eugen Nicolăescu, privind descentralizarea spitalelor.
Cseke s-a pronunţat împotriva intenţiei de recentralizare a acelor spitale care au trecut în administrarea consiliilor judeţene sau municipale, motivând prin faptul că acestea au făcut investiţii importante în modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare, informează corespondentul Radio România, Stelian Radu-Cacuci.
El a adăugat că în 2012 sumele investite de autorităţile locale în spitalele pe care le-au preluat au crescut de şase ori.
"Declaraţia domnului ministru Nicolăescu privind descentralizarea spitalelor este o prostie şi ea a fost de altfel taxată ca atare în USL. Domnul Nicolăescu este şi inconsecvent. A criticat faptul că la descentralizarea spitalelor judeţene unul a ajuns la un Consiliu Local, nu la Consiliul Judeţean, este cazul Bihorului, unde Spitalul Judeţean a fost preluat întâi de Consiliul Judeţean, iar apoi de Primărie, dar în aceeaşi declaraţie a lăudat, mai jos, situaţia în care se află acum Spitalul Judeţean din Oradea", a spus deputatul UDMR Cseke Attila.
Totodată, Cseke a afirmat că în perioada când a fost ministru a intenţionat să deruleze un program-pilot în patru judeţe, pentru a introduce, în primul rând, salarizarea diferenţiată a medicilor din sistemul public, însă proiectul său a fost respins de Ministerul de Finanţe.
El a precizat că , potrivit unei directive europene, din 25 octombrie 2013 cetăţenii români se vor putea adresa pentru anumite servicii medicale oricărui spital din Uniunea Europeană, indiferent că acesta este public sau privat, urmând ca unitatea la care au fost trataţi să trimită factura către Casa Asigurărilor de Sănătate din România, care va avea obligaţia achitării ei.
"Acolo (în UE - n.r.) nu se face diferenţa între public şi privat, şi dacă Ionescu merge la un spital privat din Viena, tratamentul lui se va plăti tot din bani publici româneşti", a spus Cseke.
Sistarea finanțărilor spitalelor private, "în anumite condiții"
Cseke Attila, a spus că sistarea plăţilor către unităţile medicale private trebuie să se facă doar în acele cazuri în care un serviciu medical este oferit atât prin sistemul public, cât şi prin cel privat.
"Trebuie făcut un studiu aplicat, în acest sens, întrucât în unele judeţe sunt situaţii în care anumite servicii nu sunt făcute decât de privaţi, iar ele trebuie plătite din bani publici”, a precizat Cseke, adăugând că România va trebui să deconteze serviciile medicale oferite cetăţenilor români în ţări membre ale UE, indiferent dacă acestea sunt prestate în regim public sau privat", a mai spus Cseke.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a adus unele clarificări acestei probleme, menționând că spitalele private vor primi bani pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt unităţi unice sau au specialităţi unice în zonă.