Cseke Attila "se bate" pentru ca Oradea să fie centru regional
Cseke Attila susţine că în UDMR se lucrează la un proiect pe tema regiunilor de dezvoltare şi a regiunilor administrative şi susţine că Oradea trebuie să fie centru regional.
Articol de Stelian-Radu Cacuci, 28 Februarie 2013, 15:45
Deputatul UDMR Cseke Attila, a afirmat la Oradea că România este o ţară a paradoxurilor.
“Nu există nicio obligaţie de a face reorganizarea administrativă a ţării şi noi o facem; în schimb, regiunile de dezvoltare existente nu respectă criteriile obligatorii ale Uniunii Europene şi noi nu le modificăm”, a argumentat deputatul UDMR.
Cseke Attila este iniţiatorul unei Declaraţii comune a tuturor parlamentarilor din Bihor în care se susţine necesitatea unei regiuni administrative noi, separate de cea cu centrul la Cluj-Napoca.
"Apelul meu este să mergem pe acea declaraţie şi să susţinem ca Oradea să fie centru regional", a spus Cseke.
AUDIO Cseke Attila
Referindu-se la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Cseke Attila a spus că în formaţiune se lucrează la un proiect pe tema regiunilor de dezvoltare şi a regiunilor administrative.
UDMR propune regiuni mai mici, realizabile în câţiva paşi, însă primul lucru ce trebuie făcut pentru regionalizare este descentralizarea.
Variante de lucru în UDMR
Potrivit secretarului general al acestei formaţiuni politice, Péter Kovács, planul UDMR include în aşa numitul "Ţinut Secuiesc" şi judeţul Bistriţa-Năsăud, se arată în declaraţia lui Péter Kovács, citat de portalul de ştiri maszol.ro.
Acest site a publicat vineri o sinteză despre disputele legate de viitoarele regiuni administrative ale României.
Liderii UDMR au anunţat că la reuniunea aleşilor locali ai acestei formaţiuni, care va avea loc la sfârşitul lunii februarie sau la începutul lunii martie, vor fi conturate propunerile cu privire la noua împărţire adminsitrativă a României.
Potrivit informaţiilor portalului maszol.ro, preşedintele CJ Harghita, Csaba Borboly, doreşte înfiinţarea unei regiuni administrative alcătuite din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Bistriţa-Năsăud, însă autorităţile din judeţul Covasna nu sunt de acord pe deplin cu această propunere.