CSAT susţine că Legea "Big Brother" este necesară pentru securitatea naţională
CSAT consideră că Legea privind stocarea datelor personale, ca şi cea referitoare la identificarea utilizatorilor cartelelor telefonice sunt utile pentru siguranţa naţională.
Articol de Radio România, 01 Octombrie 2014, 08:25
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării le cere Parlamentului sau Guvernului să acţioneze pentru a reface legea de stocare a datelor personale, cunoscută ca Legea Big Brother, şi pe cea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite şi de reţele fără fir.
"La finalul şedinţei, CSAT a luat notă de implicaţiile negative la adresa securităţii naţionale ca urmare a declarării neconstituţionalităţii Legii nr. 82/2012 privind retenţia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgenţă o intervenţie legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituţiile abilitate, în condiţii de legalitate, a responsabilităţilor ce le revin în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Actele normative elaborate iniţial au fost respinse de Curtea Constituţională.
CSAT a luat notă de implicaţiile negative la adresa securităţii naţionale, după ce Curtea Constituţională a stabilit că aceste două legi sunt neconstituţionale.
Membrii Consiliului au mai hotărât ca executivul să urgenteze adoptarea cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice şi să facă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic, dar şi pentru crearea de specializări în acest domeniu.
De asemenea, s-au aprobat măsurile de prevenire şi combatere a utilizării internetului în scopuri teroriste, ca rezultat al utilizării spaţiului virtual şi a reţelelor informatice de către entităţile teroriste.
Amintim că în 8 iulie, Curtea Constituţională a României a decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile Legii 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice.