CSAT a aprobat privatizarea CFR Marfă
Membrii CSAT au dezbătut şi aprobat în şedinţa de marţi, care a durat mai bine de două ore, subiectul referitor la strategia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A.
Articol de Alina Dobrinescu, 05 Februarie 2013, 17:07
Ministrul transporturilor, Daniel Chiţoiu, a declarat că ministerul pe care îl conduce va începe demersurile pentru privatizarea CFR Marfă, miercuri, în şedinţa de guvern.
"Ministerul Transporturilor va începe demersurile pentru privatizare, mâine (miercuri - n.r.) în şedinţa de Guvern se va aproba strategia de privatizare, urmând ca până la jumătatea lunii iunie să avem desemnat câştigătorul la CFR Marfă. (...) Este vorba despre o privatizare cu un investitor strategic, cu o garanţie de participare de 10 milioane de euro, să nu mai avem participanţi de calibrul Olchim şi, de asemenea, va fi cu plic închis, deci licitaţie cu investitor strategic", a declarat vicepremierul Chiţoiu.
Premierul Victor Ponta a precizat că aceasta va fi făcută cu un investitor stratergic, iar garanţia de participare "va fi de 10 milioane de euro pentru a nu mai apărea surprize".
Premierul a mai precizat că i-a înmânat preşedintelui Traian Băsescu draftul de scrisoare privind adererarea la Schengen şi că vor avea o discuţie pe această temă după ce şeful statului o va examina.
Este vorba despre un mesaj politic din partea preşedintelui României, al Senatului, al Camerei Deputaţilor şi din partea primului-ministru către şefii de guvern ai Uniunii Europene prin care oficialităţile române îşi arată decizia clară de a intra în Spaţiul Schengen, a mai precizat Victor Ponta.
CSAT a mai decis ca, anul acesta, Armata va disloca la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român un număr de 2.036 de militari.
Comparativ cu 2012, numărul acestor forţe este diminuat cu 312 militari. Strategia de securitate cibernetică a constituit un alt subiect care a fost discutat în cadrul şedinţei.
CSAT a aprobat această strategie care vizează implementarea unor măsuri de securitate care să conducă la creşterea nivelului de protecţie a infrastructurilor cibernetice, în concordanţă cu noile concepte şi politici din domeniul apărării cibernetice elaborate şi adoptate la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.
De asemenea, membrii Consiliului au fost informaţi despre activitatea instituţiilor statului pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor români generată de atacul terorist din Algeria.
S-a apreciat că centrul de greutate al acţiunii autorităţilor române l-a constituit salvarea vieţilor cetăţenilor români, în condiţiile în care, în astfel de situaţii nu există o bază de date reală cu românii aflaţi la o anumită dată într-o ţară.
Înaintea sedinţei CSAT de marţi, premierul Victor Ponta a discutat cu şeful statului despre bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, în contextul în care preşedintele României va participa joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde se va dezbate acest subiect.
Premierul spune că îi va prezenta şefului statului şi draftul unei scrisori, care ar urma să fie înmânată liderilor europeni, pe tema aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.