Criză în USL. Cine declanşează scandalul?
Sorin Roşca Stănescu este omul care aduce "cea mai mare criză în USL". Liberalii au termen până luni să rezolve problema cu Sorin Roşca Stănescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Mai 2013, 10:00
În USL este cea mai mare criză de la formarea alianţei. O spune chiar preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL.
Motivul: criticile formulate de senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu care a acuzat PSD că vrea să muşamalizeze "cazul judecătorului Corneliu Bîrsan".
Totodată, senatorul Sorin Roşca Stănescu spune despre preşedintele PSD, Victor Ponta: "am sentimentul că domnul Victor Ponta este şantajat sau şantajabil".
Declaraţiile au încins spiritele în PSD, iar premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL a luat imediat atitudine.
El a declarat că aşteaptă până luni pentru ca PNL să ia atitudine în legătură cu criticile formulate de liberalul Sorin Roşca-Stănescu.
În opinia lui Victor Ponta, este vorba de o campanie de denigrare a PSD şi s-a declarat nemulţumit de punctul de vedere exprimat de PNL.
Ponta dă un ultimatuum liberalilor. Dacă până luni nu se rezolvă problema cu Sorin Roşca Stănescu, PSD "nu mai poate merge alături de PNL".
"Este cea mai mare criză pe care o are USL de la formare. De altfel, dl Roşca-Stănescu, după această şedinţă, a continuat. Deci, dacă nu se face nimic, este o invitaţie pentru alţi membri PNL să continue atacul împotriva PSD şi atunci nu putem merge mai departe împreună. Aştept, în continuare, până luni, când avem USL, ca să existe o delimitare clară, nu aşa să nu mai faci. Păi, nu i-a mai spus o dată dl Roşca-Stănescu să nu mai facă. Ce suntem la şcoală? Altfel, îmi pare rău, dar nu cred că putem să găsim o soluţie pozitivă", a spus Ponta.
În USL "s-a umplut paharul"--fb1
Mai mult, premierul Victor Ponta a spus la postul public de televiziune că "s-a umplut paharul" şi că este vorba de o campanie de denigrare a PSD, şi a precizat că, dacă Stănescu va rămâne în postul de senator PNL, atunci înseamnă că acordul USL nu se mai respectă.
"Nu mă interesează scuzele lui, eu nu vreau scuze. Să fie foarte clar, dacă domnul Roşca Stănescu este în continuare senator PNL, atunci înseamnă că acordul USL nu se mai respectă. Eu şi toţi din PSD am fost solidari cu Vosganian în problema Oltchim, la fel şi ei au fost solidari cu miniştrii noştri. Deci, ori suntem solidari, ori spunem, nu poţi să fii şi la putere, şi în opoziţie", a spus Ponta la postul public de televiziune.
Antonescu îl apără pe Roşca Stănescu
Liderul liberal Crin Antonescu a declarat că PNL nu va ezita să aplice articolul din Protocolul USL prin care cei care atacă Uniunea pot fi excluşi din partid.
Preşedintele PNL a adăugat că nu există elemente pentru ca Sorin Roşca-Stănescu să fie acuzat de ducerea unei campanii împotriva PSD sau a lui Victor Ponta, dar a considerat afirmaţiile senatorului liberal ca fiind excesive.
"Noi dezavuăm categoric aprecieri, unele făcute şi de colegul nostru senatorul Roşca-Stănescu, aprecieri privitoare la PSD în ansamblu, la Victor Ponta, acuzaţii de genul celor referitoare la anumite forme de colaborare, de control cu serviciile secrete sau şantajabilitate sau astfel de afirmaţii, procese de intenţii, care nu îşi au locul", a spus Antonescu.
Antonescu: Nu suntem în situaţia de a ne da ultimatumuri"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că el şi liderul PSD Victor Ponta nu sunt în situaţia de a-şi da ultimatumuri, iar "ceea ce avea PNL de hotărât şi de spus a făcut-o astăzi".
Contactat telefonic de Digi24, liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că a făcut tot ce a putut pentru limitarea atacurilor în USL.
"Fac toate eforturile pentru a nu citi o notă ultimativă într-o asemenea declaraţie, pentru că nu suntem în situaţia în care să ne dăm ultimatumuri unul altuia. În al doilea rând, îi spun că ceea ce avea PNL de hotărât şi de spus a făcut-o astăzi. Am luat decizia de a atrage foarte serios atenţia tuturor colegilor noştri asupra prevederilor unui articol din actul constitutiv al USL. Am discutat şi despre afirmaţiile colegului Sorin Roşca Stănescu. Demersul său parlamentar, din punctul nostru de vedere, nu foate fi în niciun fel incriminat", a declarat Crin Antonescu.
Roşca Stănescu: Îmi cer scuze dar nu-mi dau demisia--fb2
În cadrul unei intervenţii telefonice în emisiunea Subiectiv, Sorin Roşca Stănescu şi-a cerut scuze pentru "referirile la persoană" pe care le-a făcut.
"Singurul gest pe care l-am şi făcut a fost să-mi cer scuze pentru ceea ce este denumit atac la persoană, pentru referirile la persoană pe care le-am făcut atunci când am spus că am sentimentul că domnul Victor Ponta este şantajat sau şantajabil” a declarat senatorul Sorin Roşca Stănescu.
"În rest, mă voi bate în continuare pentru ideile politice pe care le am", a mai spus senatorul.
"Conducerea PNL mi-a reproşat faptul că am facut unele atacuri la persoană, (...) mă voi abţine de la asemenea atacuri pe viitor", a adăugat Sorin Roşca Stănescu.
Întrebat dacă are intenţia să demisioneze, Sorin Roşca Stănescu a răspuns: "Sub nici o formă".
De unde a pornit scandalul?
Liberalul Sorin Roşca Stănescu a demisionat marţi, alături de alţi trei liberali, din comisia privind interceptările magistratului Corneliu Bârsan, reprezentantul României la CEDO.
Roşca Stănescu susţine că social-democraţii au refuzat audierea judecătorului în forul senatorial.
"Doi dintre principalii iniţiatori, eu, în calitate de vicepreşedinte (al comisiei - n.r.), şi dl Corneliu Dobriţoiu, precum şi ceilalţi doi membri (liberali - n.r.) Victor Ciorbea şi Sorin Ilieşiu ne-am dat demisia din comisia specială de anchetă pe care am iniţiat-o pentru că a devenit evident că partenerii noştri, în special cei din PSD, au misiunea de a o îngropa. (...) Nu ştiu ce se ascunde în spatele înregistrării ilegale a magistratului Corneliu Bârsan şi a soţiei acestuia. (...) Colegii din PSD refuză să facă primul gest normal într-o comisie: să audieze persoana respectivă. (...) Colegii de la PSD nu au fost de acord să îl chemăm pe profesorul Bârsan", a declarat Sorin Roşca Stănescu, într-o emisiune la Antena 3.
Senatul a înfiinţat o comisie de anchetă privind interceptarea în baza unui mandat de siguranţă naţională a convorbirilor telefonice ale magistratului Corneliu Bârsan, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Comisia este condusă de senatorul social-democrat Georgică Severin.