Criza francului elvețian, în dezbaterea Comisiei de Buget a Camerei Deputaților
Comisia de Buget-Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor se reuneşte miercuri pentru a dezbate problema creditelor în valute volatile, a anunţat secretarul acestui for legislativ, Andreea Paul.
Articol de Radio România, 19 Ianuarie 2015, 18:31
Premierul Victor Ponta afirmă că BNR, băncile private, Guvernul şi Parlamentul trebuie să găsească soluţii legale, pentru ca, pe viitor cetăţenii să fie protejaţi de efectele unor crize de pe piaţa financiar-bancară.
El a făcut, totodată, un apel la reprezentanţii tuturor partidelor să nu dea iluzii celor afectaţi de creşterea francului elveţian.
O rezolvare caută şi Partidul Mişcarea Populară, care cere Guvernului să aprobe ordonanţă de urgenţă prin care toate persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei.
"Propunerea este aceea, de a oferi posibilitatea clienţilor să-şi convertească creditele luate în valută, în lei, la cursul momentului în care au făcut creditarea, plus/minus 20%, pentru că fluctuaţia poate să fie în sus sau în jos, a valutei. De asemenea, cel care poate cere convertirea creditului - poate să fie inclusiv banca - într-o astfel de soluţie câştigă toată lumea. Pe de o parte, cei împrumutaţi vor avea posibilitatea să-şi plătească împrumuturile la o rată acceptabilă; pe de altă parte, băncile vor face în continuare profituri din dobânzi şi comisioane", a spus Udrea.
La rândul său, Partidul Naţional Liberal solicită convocarea de urgenţă a Parlamentului în vederea adoptării legii insolvenţei persoanelor fizice.
Potrivit copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu, aceasta este singura reglementare care poate pune clientul aflat în incapacitate de plată în poziţia de a nu fi executat silit.
Soluțiile lui Vâlcov
Conform ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, două variante pentru rezolvarea acestei situaţii ar putea fi extinderea ariei de cuprindere a ordonanţei care prevede posibilitatea rescandenţării creditelor pentru persoanele cu venituri sub un anumit nivel sau programe proprii ale băncilor comerciale care să sprijine clienţii în rambursarea acestor împrumuturi.
Deşi o serie dintre instituţiile de credit susţin că oferă şi în prezent soluţii privind posibilitatea preschimbării creditelor din franci elveţieni în lei sau euro, există şi două bănci care au propus deja soluţii punctuale.
Una dintre acestea oferă clienţilor săi posibilitatea unei reduceri temporare cu până la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în franci elveţieni cu dobândă variabilă, iar cealaltă a decis ca pentru o perioadă de trei luni să menţină un curs valutar fix de 3,80 de lei pentru un franc elveţian pentru persoanele care au contractate împrumuturi în această monedă.
BNR a subliniat, de altfel, în mai multe rânduri că cea mai potrivită soluţie este ca fiecare bancă să identifice împreună cu clienţii săi variantele cele mai potrivite pentru ambele părţi.