Criza economică "cere schimbări majore" în economiile europene
Popularii europeni susţin că pentru a răspunde crizei este nevoie de schimbări în economiile europene şi o implicare mai puternică a statelor membre în problemele europene.
Articol de Dan Carp, 23 Septembrie 2011, 13:49
Uniunea Europeană are nevoie de schimbări majore în politicile economice şi în reglementarea relaţiilor dintre statele membre, consideră popularii europeni, reuniţi în aceste zile la Bucureşti.
Evoluţia reformelor implementate în România este foarte importantă pentru întreaga Uniunea Europeană.
Acesta este mesajul preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, în cadrul unei sesiuni plenare pe tema crizei econmice.
Jerzy Buzek înţelege că reformele au fost dureroase pentru cetăţeni şi spune că următorul obiectiv ar trebui să fie ameliorarea situaţiei acestora.
Esenţial pentru a răspunde crizei este, crede liderul Parlamentului European, o mai puternică integrare a statelor membre ale Uniunii.
"Regret profund că decizia Consiliului în privinţa aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată. Este o decizie greşită, pentru că menţine diviziunile în Europa. Prima prioritate este să demonstrăm unui public sceptic că Europa poate lucra pentru el şi trebuie dat răspunsul la câteva întrebări fundamentale: cum poate guvernarea economică a 27, 28 sau 29 de state să fie introdusă în următorul tratat al Uniunii?", a spus Buzek.
Şi vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, crede că este nevoie de o schimbare în modul în care se realizează politicile europene.
Antonio Tajani remarca faptul că, până în prezent, în Europa s-au implementat mai mult politici pentru sectorul financiar.
De acum înainte, spune el, accentul ar trebui să fie pus pe economia reală.
Dacă vrem să redăm încrederea pieţelor, trebuie să avem o politică economică ce schimbă ceea ce se întâmplă în Europa acum, dacă vrem să câştigăm, să ne schimbăm şi să lucrăm în favoarea unei economii reale. Ce este economia reală? În primul rând, piaţa internă. ntonio Tajani.
Dincolo de problemele economice, Europa s-ar putea confrunta, în viitorul apropiat, şi cu o criză alimentară.
Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, crede că modelul actual de politici agricole nu mai este sustenabil şi spune că o reformă a sistemului ar trebui să aibă în vedere politicile de mediu, mediul neputând fi separat de agricultură.
"Cred că este clar, în momentul de faţă nu mai putem gândi creşterea producţiei agricole în Uniunea Europeană în aceeaşi perspectivă a accelerării productivităţii în agricultură care să nu integreze şi problema calităţii solului, fertilităţii solului, a calităţii şi cantităţii apei, a biodiversităţii", a spus Cioloş.
Şcoala de vară a reţelei europene a ideilor de la Palatul Parlamentului se desfăşoară, timp de două zile, la Bucureşti.