Cristian Preda: Biroul Permanent Naţional al PDL trebuie să iasă "din starea de congelare"
Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, susţine că, conducerea partidului trebuie să iasă din "starea de congelare" şi să-şi precizeze poziţia legată de ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.

Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Iulie 2011, 13:48
Europarlamentarul PDL, Cristian Preda spune că că vinovaţii pentru eşecul de la bacalaureat sunt toţi "actorii" sistemului, de la profesori, asociaţii de părinţi, responsabili din minister, până la oamenii politici.
El vorbeşte şi despre o subfinanţare a sistemului şi susţine că ar trebui făcut un plan de finanţare a educaţiei pe următorii 15-20 de ani.
"Noi suntem, încă, deşi, investiţiile au crescut, în sistemul de educaţie, noi suntem, încă, într-o situaţie mai mult decât precară, la scară europeană. Vrem, în acelaşi timp, să ne plasăm în acest peisaj, aşa că, dacă vreţi, principala concluzie politică pe care cred eu că ar trebui să o tragă, în primul rând, Guvernul, din această experienţă, este legată de finanţare. Cred că, rational, în acest moment, ar fi ca un plan de finanţare a acestui domeniu, pentru următorii 15 - 20 de ani, să fie pus pe masă, negociat, evident, cu toate forţele politice", a spus Cristian Preda, într-un interviu acordat RFI.
Lipsa de finanaţare, susţine europarlamentarul PDL, a creat şi un sistem paralel, al meditaţiilor, iar părinţii plătesc de două ori pentru educaţia copiilor.
"Din nefericire, după 20 de ani de subfinanţare, evident că ei (n.r.profesorii) s-au găsit în situaţia de a-şi căuta joburi secunde, de a face meditaţii. Mulţi dintre ei, din nefericire, sunt obligaţi să facă meditaţii şi, o fac, în primul rând, cu cei care le sunt elevi în clasă. Este absolut anormal acest lucru, pentru că, am mai spus-o, cu mulţi ani în urmă: se dezvoltă, de fapt, un sistem paralel şi părinţii plătesc de două ori. Plătesc prin taxe şi impozite, ceea ce înseamnă sistemul , dar plătesc sume absolut comparabile dacă nu mult mai mari, în unele cazuri, pentru acest sistem privat care este sistemul meditaţiilor", a subliniat Preda.
Europarlamentarul PDL spune că Biroul Permanent Naţional al partidului ar trebui să "iasă din starea de congelare" şi să-şi precizeze poziţia faţă de ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.
"Acum, sigur că, există o nefericită suprapunere de situaţii în care, gafe făcute de minstru, săptămâna trecută, gafe legate chiar de exprimarea îngrijită în limba română, au fost urmate de un control foarte sever asupra procesului rabat. Cele două nu trebuie confundate. Eu cred că, seriozitatea organizării Bacalaureatului, este un punct foarte bun pentru ministrul Funeriu. Asta, sigur că, nu îl scuză pentru, repet, erorile de limbă pe care le face. Însă, dincolo de asta, BPN, repet, trebuie să iasă din starea de congelare şi să ne spună care este poziţia lui, fără să încerce acum o... cum să vă spun... o dispută politică", susţine Preda.
Anul acesta procentul de promovare al bacalaureatului a fost foarte slab, numai 44,47% dintre elevi reuşind să promoveze bacalaureatul.
În 20 de licee din ţară niciun elev nu a reuşit să ia examenul, iar în Bucureşti au promovat doar aproximativ 42% dintre elevi.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut, ăntr.o declaraţie de presă, că rezultatele de la examenul de bacalaureat sunt exact oglinda societăţii româneşti de astăzi.
"Rezultatele examenului de bacalaureat ne arată că România este la răscruce. Aceste rezultate şi comportamentele care le-au generat sunt exact oglinda societăţii de azi. Naţiunea noastră trebuie să aleagă dacă merge pe munca celor muncitori şi perseverenţi sau dacă vrem să încurajăm în continuare şmecheria, nemunca sau eludarea regulilor" a spus ministrul.
.