Cristian Diaconescu pledează cauza României, la Haga
Vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu se află, în Olanda, la Haga, la invitaţia omologului său, Hans Franken. El a vorbit la postul public de radio despre principalele obiective ale vizitei sale în Olanda.
Articol de Alina Dobrinescu, 16 Decembrie 2011, 11:18
Discuţiile vor viza evaluarea programului Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi aderarea României la spaţiul Schengen.
De asemenea, vicepreşedintele Senatului va aborda şi problema accesului liber al forţei de muncă din România pe piaţa olandeză.
Într-un interviu telefonic acordat, vineri, la Radio România Actualităţi, Cristian Diaconescu a declarat că scopul vizitei sale la Haga este deblocarea dialogului România-Olanda.
"Din punct de vedere tehnic, inclusiv experţii olandezi constată că România îndeplineşte criteriile tehnice, repet, de integrare în acordul Schengen. Din punct de vedere al cuplării cu standard mecanismul de control şi verificare, lucrurile nu stau aşa. În primul rând, partea olandeză tratează criteriile mecanismului de control şi evaluare cu foarte mare atenţie, deci cu extrem de mare responsabilitate, pornind poate şi de la faptul că este chiar un acord politic al partidelor de la guvernare în ceea ce priveşte evaluarea pe care România şi Bulgaria, de altfel, ar trebui să o primească pentru a primi, de asemenea, un răspuns pozitiv pe Schengen", a spus Cristian Diaconescu.
De asemenea, Diaconescu a declarat că "se pune un accent foarte serios" pe raportul făcut de Consiliul European în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar şi a adăugat că "sisteme de acest gen, mai ales cele ieşite din comunism, nu pot fi modificate peste noapte şi un an, doi, trei, înseamnă chiar foarte puţin şi pe această bază, sigur, să îşi formulese propriile concluzii".
Cât priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen în doup etape, Cristian Diaconescu consideră că "aderarea în două etape ar fi în 2012 varianta cea mai uşor acceptabilă de către partea olandeză".
În intervenţia telefonică la postul public de radio, vicepreşedintele Senatului a declarat, de asemenea, că poziţia oamenilor de afaceri olandezi este "100% pro-românească, iar ei doresc foarte rapid ca politic să se găsească soluţii pentru eliminarea acestor temeri, tocmai pentru a-şi continua şi dezvolta afacerile."
Amintim că ultimul Consiliu European pentru afaceri interne nu a schimbat cu nimic poziţia Olandei în privinţa aderării României la spaţiul Schengen.
Mesajul este unul repetitiv: "Nu vorbim de Schengen până nu vedem progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei", un paragraf clar în programul de guvernare al actualei coaliţii.
În ciuda presiunilor din partea altor ţări europene, Olanda alege să rămână izolată în această problemă şi hotărâtă să-şi folosească dreptul de veto.
Premierul Mark Rutte işi reafirmă poziţia şi susţine că Olanda ţine cont de respectarea criteriilor tehnice.
"Criteriile de aderare sunt strict tehnice; nu schimbăm regulile" , reafirmă premierul Mark Rutte.
Subiectul a creat tensiuni foarte mari între guvernele celor două ţări în contextul în care accesul forţei de muncă din România pe piaţa olandeză, care rămâne şi acesta blocat până în 2014.
A fost decizia Olandei, iar pasul următor este notificarea Comisiei Europene, precizează corespondentul Radio România.