Cristian Diaconescu participă la Conferinţa de Securitate
Timp de două zile se desfăşoară la München, Conferinţa de Securitate, care reuneşte şefi de stat şi de guvern, experţi militari şi diplomaţi din 40 de ţări printre care şi ministrul de externe, Cristian Diaconescu.
Articol de Ovidiu Suciu, 04 Februarie 2012, 12:07
Ministrul de externe Cristian Diaconescu participă, în perioada 3-5 februarie, la cea de-a 48-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la München.
Şeful diplomaţiei române va avea o serie de întrevederi cu omologi din ţări aliate şi partenere, precum şi cu oficiali ai UE.
Sâmbătă, miniştrii de externe român şi australian, Cristian Diaconescu şi Kevin Rudd, au avut o întâlnire, în cadrul căreia au abordat stadiului relaţiilor bilaterale, în perspectiva vizitei pe care ministrul australian ar urma să o efectueze la Bucureşti în primăvara acestui an.
Cei doi miniştri de externe au avut, de asemenea, au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda internaţională.
"A fost subliniată importanţa intensificării contactelor politico-diplomatice în vederea stimulării şi consolidării cooperării atât în plan bilateral, cât şi în cadrul mai larg al relaţiilor Australiei cu Uniunea Europeană, precum şi cu NATO şi al sistemului Naţiunilor Unite. Ministrul australian a informat omologul român asupra candidaturii acestei ţări, aflată între primii 10 donatori din sistemul ONU atât pentru asistenţa pentru dezvoltare, cât şi pentru operaţiuni de menţinere a păcii, pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate", se arată în comunicatul remis presei.
Cristian Diaconescu a avut o altă întâlnire oficială, vineri, la München, cu şeful diplomaţiei sârbe, Vuk Jeremic.
Cristian Diaconescu, şi-a exprimat speranţa că Serbia va obţine statutul de ţară candidată în cursul lunii februarie şi că acest fapt va fi confirmat pe data de 1-2 martie la reuniunea Consiliului European se precizează pe site-ul MAE.
Cu acest prilej, Jeremic şi-a exprimat gratitudinea faţă de sprijinul constant pe care România îl acordă Serbiei în procesul de integrare europeană, subliniind că anul 2012 va reprezenta un test pentru forţele politice proeuropene din Serbia, având în vedere că în acest an vor avea loc atât alegerile parlamentare, cât şi cele prezidenţiale.
Pe agenda ministrul român de externe figurează şi întrevederi la care vor fi abordate teme de interes pentru România, precum aspecte ale cooperării bilaterale şi teme importante, inclusiv aderarea României la spaţiul Schengen, dar şi subiecte de securitate în perspectiva summitului NATO de la Chicago.
Hillary Clinton, printre invitaţii la Conferinţa de Securitate
Conferinţă de securitate de la München, reuneşte şefi de stat şi de guvern, experţi militari şi diplomaţi din 40 de ţări.
Vineri seară a sosit în oraşul german şi secretarul de stat american Hillary Clinton, în special pentru discuţii legate de Afganistan.
În dezbaterea generală se află ameninţările atipice, criza financiară şi situaţia din Orientul Mijlociu.
Potrivit corespondentului Radio România discursul principal i-a aparţinut ministrului german al apărării, Thomas de Maiziere, care a cerut statelor europene să-şi asume responsabilităţi de securitate mai mari pentru stabilizarea regiunilor învecinate blocului comunitar.
Modul în care europenii vor aborda aceste chestiuni de securitate este vital pentru viitorul NATO şi al UE, a arătat de Maiziere.
El a atras atenţia asupra schimbărilor care vor surveni deciziei SUA de a retrage efectivele militare staţionate în Europa şi de a le redirecţiona spre Asia, ca urmare a noii strategii elaborate de Washington pentru această regiune.
De Maiziere a accentuat că armata germană este pregătită să-şi asume un rol mai activ de conducere, chiar dacă populaţia se opune misiunilor Bundeswehr din afara ţării.
Ministrul german a anunţat că sistemul de apărare antirachetă al NATO va deveni operaţional din luna mai şi a invitat din nou Rusia să se alăture proiectului.