Crisitian Preda: PSD pare că s-a distanţat de ceilalţi competitori
Potrivit europarlamentarului PDL, este din ce în ce mai clar că evoluţia opiniei publice încurajează PSD, care vizează obţinerea, la următoarele alegeri, a unei majorităţi absolute, care să îi permită o guvernare monocoloră.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Iulie 2010, 12:28
Într-o postare pe blog, Cristian Preda afirmă că sondajele publicate în ultima vreme relevă o schimbare importantă a opiniei.
PSD pare să se fi distanţat de ceilalţi competitori, tinzând spre 40%, în vreme ce scorul cumulat al PNL şi PDL nu mai reprezintă majoritatea opiniei, PNL părând să depăşească totuşi recordul său istoric de 20%, dar PDL căzând sub 15%.
"Surprinde, de asemenea, revenirea PRM, partid aflat încă sub 10%, dar în vădită creştere. Dacă schimbarea actualului guvern nu va ţine seama de această schimbare majoră în opinie, PSD va fi ajutat să ocupe din nou poziţia hegemonică pe care a avut-o în sistemul politic între 2000 şi 2004" avertizează europarlamentarul PDL.
El continuă spunând că dacă votul ar fi exprimat astăzi, configurația politică ar semăna mai degrabă cu cea creată de alegerile din 2000, cu un prim clasat având de două ori mai multe mandate decât cel de-al doilea (PNL în loc de PRM).
"Este din ce în ce mai clar că evoluția opiniei publice încurajează PSD, care vizează obţinerea, la următoarele alegeri, a unei majorităţi absolute, care să îi permită o guvernare monocoloră", scrie Cristian Preda.
"Dacă schimbarea actualului guvern nu va ține seama de această schimbare majoră în opinie, PSD va fi ajutat să ocupe din nou poziția hegemonică pe care a avut-o în sistemul politic între 2000 şi 2004.Într-o asemenea ipoteză, am avea însă, spre deosebire de perioada respectivă, o coabitare, în sensul tare al termenului. Spun coabitare în sens tare, pentru a o deosebi de cea improvizată în 2007-2008, atunci când PNL dirija un guvern, care îşi declara opoziţia făţişă faţă de Preşedinte, dar nu există decât cu susţinerea tacită a PSD în Parlament".Cred că, luând în seamă aceste elemente, înţelegem şi de ce unii ar vrea o nouă suspendare a Preşedintelui. S-ar obţine astfel o copie perfectă a guvernării Iliescu-Năstase. Noul cuplu ar fi Geoană-Ponta.Nu sună prea bine!", scrie Cristian Preda pe blogul său.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR pentru cotidianul.ro şi publicat joi, dacã duminica viitoare ar avea loc alegeri, respondenţii ar vota cu PSD (38,8%) şi cu PNL (21,1%), în timp ce PDL ar cădea pe 3, cu doar 13,7%.
În Parlament ar mai intra PRM (8,9%), în timp ce UDMR e la limita pragului electoral (5,1%), iar UNPR ar fi la "şi alţii", cu 1,8%.
Emil Boc si Traian Basescu sunt personalitatile politice în care românii au cea mai putina încredere, iar PDL ar primi doar 13,7% dintre voturile electoratului, daca duminica viitoare ar fi alegeri, arata sondajul INSOMAR.
De cea mai multa încredere din partea populatiei se bucura guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, urmat la mica distanta de presedintii principalelor partide de opozitie, Victor Ponta (PSD) si Crin Antonescu (PNL).
Sondajul a fost realizat de INSOMAR în perioada 7-12 iulie 2010, pe un esantion de 1.149 de persoane, cu eroare maxima admisa de 3%.