Crin Antonescu: Situaţia României este una normală
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat că România este un stat democratic, iar situaţia actuală este una "normală".
Articol de Alina Dobrinescu, 10 Iulie 2012, 21:28
Crin Antonescu a afirmat marţi seară, în prima declaraţie în calitate de preşedinte interimar că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu este un moment electoral democratic, punctând că România funcţionează normal.
"Suntem într-un moment pe care unii îl consideră excepţional, pe care unii îl califică în alte moduri. Ceea ce vreau să spun, în primul rând pentru toţi cetăţenii României, dar şi pentru cei interesaţi în afara graniţelor ţării de ceea ce se întâmplă în România, este că România este un stat democratic, un stat de drept, un stat ale cărui prevederi constituţionale şi legale funcţionează normal", a spus Antonescu , într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
El a adăugat că "preşedintele României a fost suspendat. Acest lucru s-a întâmplat într-un cadru perfect constituţional, aşa cum şi deciziile de ieri ale Curţii Constituţionale ne-o confirmă".
"Procedura suspendării este una excepţională, dar prevăzută de Constituţie"
Totodată, Crin Antonescu a afirmat că procedura suspendării este una excepţională, dar este prevăzută precis în cadrul Constituţiei şi a descris situaţia României ca fiind "normală".
"Suntem în faţa unui referendum care este un moment electoral democratic, constituţional şi va fi parcurs ca atare. Situaţia României nu este una de criză, nu este una excepţională, ci este o situaţie normală şi este o situaţie în care România ca stat de drept, ca stat democratic îşi va dovedi maturitatea şi funcţionalitatea", a declarat preşedintele interimar.
Crin Antonescu a afirmat de asemenea, că obligaţia sa, a Guvernului şi a tuturor factorilor politici şi instituţionali în legătură cu referendumul este "să asigure şi să respecte condiţiile democratice prevăzute de Constituţie şi de legile în vigoare pentru desfăşurarea acestui referendum".
"Verdictul referendumului va fi al alegătorilor şi trebuie să-l respectăm"
El a punctat că "verdictul va fi al alegătorilor şi toţi - instituţii, partide politice, cetăţeni - suntem ţinuţi să-l respectăm".
Preşedintele a amintit că, în funcţie de rezultatul referendumului din 29 iulie, se va decide dacă Traian Băsescu îşi reia mandatul sau dacă se va continua cu interimatul până la organizarea alegerilor prezidenţiale.
"Pe 29 iulie vom avea rezultatul electoral al acestui referendum şi vom vedea, odată referendumul consumat şi validat, vom vedea ce se va întâmpla mai departe, dacă preşedintele suspendat va fi reconfirmat de către alegători şi îşi va relua în integralitate mandatul sau dacă va fi demis şi atunci vom intra în baza strictă a prevederilor constituţionale, într-o nouă perioadă de mandat interimar şi, sigur, în organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate", a completat preşedintele interimar.