Crin Antonescu: Se impun modificări în funcţionarea Parlamentului
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că Parlamentul trebuie să devină "centrul de greutate al vieţii politice" şi să funcţioneze după modelul Parlamentului European.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Decembrie 2012, 14:36
Liderul PNL şi copreşedinte al USL, Crin Antonescu, afirmă că principalul obiectiv al actualei puteri este relansarea economică a ţării, dar şi modificarea modului de funcţionare a Parlamentului.
"Avem aşteptări legate de guvern, de o bună guvernare, de o guvernare care, începând cu proiectul de buget, să dea şansa relansării economice a României. Avem, de asemenea, un amplu proiect de reorganizare a statului, care merge de la modificarea constituţiei, avem, de asemenea, de schimbat lucruri în mecanismele de funcţionare ale Parlamentului", a spus Antonescu într-o conferinţă de presă.
El vrea ca Parlamentul să fie principala instituţie politică a ţării.
"Nu vom avea, şi am spus-o şi nu încetez să o repet, o spunem noi liberalii de 20 de ani, nu vom avea cu adevărat o democraţie şi un stat de drept solide până când Parlamentul şi nu altcineva, şi nu altă instituţie va fi centrul de greutate al vieţii politice", a spus Antonescu.
El a menţionat că aceasta "înseamnă asumarea unei demnităţi speciale, o funcţionare care să dea viaţă unei vieţi politice cu adevărat, o recuperare şi un câştig de prestigiu în faţa societăţii, care sunt absolut necesare".
Modelul: Parlamentul European
Preşedintele PNL a afirmat că intenţionează să propună colegilor de la Senat câteva schimbări, modalităţi de eficientizare a activităţii parlamentare, după modelul funcţionării Parlamentului European.
Antonescu consideră că trebuie lărgit locul dezbaterilor în Parlament asupra unor teme majore, chiar dacă nu e vorba strict de legi, activitatea în comisiile parlamentare poate fi mai bine ordonată şi responsabilităţile trasate direct, recurgând la sistemul de raportori, putând fi introduse şi o serie de măsuri de regularizare în ceea ce priveşte consumul de timp în activitatea parlamentară.
"Până la urmă sunt nişte lucruri simple care pot să facă în aşa fel ca timpul petrecut acolo, întreaga activitate parlamentară să aibă o altă ţinută şi o altă eficienţă', a spus preşedintele PNL.
Relaţia Parlament - Guvern
De asemenea, el a declarat că "ţine de Parlament să impună o altă relaţie cu Guvernul, în aşa fel încât, pentru Guvernul României o audiere în Parlament, o interpelare a unui ministru sau a primului ministru să fie cel mai important lucru de pe lume".
"Aşa e normal într-o democraţie. Pentru un guvern, cel mai important for din această lume este parlamentul propriei ţări', a spus Antonescu, exprimându-şi convingerea că, fiind 'lucruri discutate", atât primul ministru, Victor Ponta, cât şi cabinetul său au aceeaşi viziune.
În ceea ceea ce priveşte mecanismul de respectare a cvorumului şi al "prezenţei utile", Antonescu a precizat că, pornind de la acelaşi model european, va trebui să existe, "aşa cum s-a realizat în bună parte", o zi, o dată precisă pentru voturi finale, concentrarea tipurilor de dezbatere şi o raportare în legătură cu sumele încasate din diurnă cu prezenţa la vot.
Preşedintele PNL a mai spus că nu vor exista mai multe instituţii în subordinea Parlamentului, important fiind ca toate instituţiile să fie aşezate astfel încât să existe echilibrul puterilor în stat, sistemul de verificare reciprocă, lucru care va fi dezbătut atunci când va fi dată noua formă a Constituţiei.