Crin Antonescu: Nu s-a acceptat în USL ideea supraimpozitării
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că "nu s-a acceptat, nu s-a decis" niciodată în USL supraimpozitarea, nici la bugetari şi cu atât mai puţin în mediul privat.
Articol de Flori Doman, 13 Mai 2013, 16:24
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, că ideea supraimpozitării veniturilor bugetarilor sau a celor din mediul privat a făcut obiectul discuţiilor din USL şi a fost respinsă de liberali, apreciind că nu crede că subiectul va mai fi reluat.
"Ce este foarte clar este că nu s-a pus problema, nu s-a acceptat, nu s-a decis niciodată în USL supraimpozitarea nici la bugetari, cu atât mai puţin la privaţi. Am respins în principiu ideea supraimpozitării, în primul rând, cu gândul la sectorul privat. Noi am discutat nu doar la iniţiativa premierului, am discutat şi în vremea Guvernului Ponta 1, am discutat şi la alcătuirea bugetului, am discutat şi recent tot felul de soluţii pentru a acoperi nevoile bugetare. Ştiţi că supraimpozitarea a făcut subiectul unei astfel de discuţii. Astea sunt lucruri, repet, asupra cărora s-a decis destul de clar şi nu aveţi motive să fiţi nelămuriţi', a spus el.
Crin Antonescu a fost întrebat dacă se va reveni la acest subiect, iar liberalul a afirmat că nu are niciun fel de indiciu că cineva, "premierul sau altcineva în USL", ar dori să readucă această discuţie pe ordinea de zi.
Ponta nu ia în calcul varianta aplicării taxei de solidaritate şi în mediul privat
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că nu ia în calcul varianta aplicării taxei de solidaritate şi în mediul privat.
Solicitat să comenteze declaraţiile făcute sâmbătă de către ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care preciza că au existat discuţii în USL privind posibilitatea ca salariile mai mari de 1.000 de euro din mediul privat să fie suprataxate, Ponta a precizat că a existat discuţia despre taxa de solidaritate în ianuarie.
"Dacă mă întrebaţi despre acea taxă de solidaritate, nu cred că în decembrie, cred că în ianuarie a discutat-o, inclusiv cu cei de la FMI. Când o să avem o decizie, o anunţăm", a răspuns Ponta.
Întrebat dacă taxa discutată în ianuarie îi privea şi pe cei din mediul privat, Ponta a răspuns: "A fost o discuţie apropo de faptul că ar fi constituţional sau neconstituţional. Ori atât timp cât salariile - a spus Curtea că au fost tăiate doar la bugetari, că doar nu am tăiat salariile la privaţi - la fel ar fi în continuare".
Premierul Ponta a spus că problema principală ţine de diferenţa dintre salariile celor din mediul bugetar.
"Problema principală aici e cât de mare e diferenţa între cel mai mare venit din zona bugetară, mai ales din zona companiilor şi autorităţilor care sunt majoritar de stat, şi cel mai mic venit şi acolo evident că între 18-20.000 de lei lunar şi 800 de lei lunar, e mult prea mare diferenţa. Despre asta discutăm, o să căutăm, avem timpul necesar să gândim o soluţie de echilibrare", a declarat şeful Guvernului.