Crin Antonescu nu crede în eliminarea impozitului minim
Preşedintele PNL, Crin Antonescu este sceptic în privinţa eliminării din toamnă a impozitului minim, afirmând că, dacă premierul Emil Boc ar avea "un gând serios", ar aplica imediat această măsură.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Iulie 2010, 13:59
"Noi nu am înţeles de ce a fost introdus acest impozit minim sau forfetar. Îmi aduc aminte că el a fost introdus de guvernul PDL-PSD, condus de Emil Boc. În tot anul 2009, noi aproape în fiecare săptămână am atras atenţia că acest impozit are contraefect economic şi că singurul său efect de fapt este suspedarea activităţi unor IMM-uri, implicit şomaj, numărul acestor firme închise sau suspendate era deja peste 100.000 la finalul lui 2009, astăzi este de 300.000. Nu înţeleg de ce domnul prim-ministru nu aplică această măsură acum, de ce o anunţă pentru mai târziu, mai e ceva de lichidat, mai e ceva de trimis în şomaj? Această măsură noi o cerem demult, trebuia aplicată demult", a declarat Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.
El s-a arătat sceptic cu privire la eliminarea impozitului minim.
"Nici nu credem, de fapt, că domnul prim-ministru are un gând serios, pentru că, dacă ar fi realizat în fine că această măsură face doar rău şi nu ajută pe nimeni, i-ar fi pus capăt acum. Aşa cum ştie să ia măsuri de pe o zi pe alta când e vorba de creştere a TVA sau de alte trăsnăi, putea foarte bine să abroge acest impozit minim, abrogare pe care noi o cerem de foarte multă vreme şi care a fost şi rămâne un element de program de acţiune pentru noi imediat. Am început întotdeauna lista măsurilor economice cu solicitarea ca acest punct să fie eliminat", a mai spus liderul liberal.
De asemenea, întrebat dacă va răspunde invitaţiei lansate de Adriean Videanu pentru o serie de consultări, preşedintele PNL a afirmat că, în momentul în care va primi o astfel de invitaţie "din partea Guvernului sau a premierului", liberalii sunt gata să mai spună o dată "ceea ce Guvernul deja ştie", care sunt punctele de vedere ale liberalilor.
"Numai că şi în ceea ce priveşte anunţurile domnului Boc cu privire la măsuri care vor fi cândva şi în ceea ce priveşte oferta de dialog a domnului Videanu, evident că nu am niciun fel de încredere, sunt declaraţii făcute sub presiunea asupra PD din partea opiniei publice şi a realităţii economice . De altfel, s-au multiplicat declaraţiile contradictorii şi am ajuns chiar în situaţia în care un fruntaş al PD, domnul Sorin Frunzăverde vorbeşte clar, spre cinstea sa, despre faptul că acest Guvern nu mai face faţă situaţiei de vreme ce vorbeşte de nevoia unui Guvern de uniune naţională", a mai afirmat Crin Antonescu.
Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că impozitul minim va fi eliminat în această toamnă, iar menţinerea cotei unice de impozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului.
Potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, impozitul minim va fi eliminat la 1 octombrie sau la 1 noiembrie.
Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. La începutul acestui an, Guvernul a intenţionat să înlocuiască impozitul minim cu un impozit forfetar, însă măsura a fost amânată.