Crin Antonescu: Există obligaţia să revigorăm USL
Liderul PNL, Crin Antonescu, susţine că la începutul lui 2014, există obligaţia "să revigorăm, să menţinem USL".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 Ianuarie 2014, 12:22
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că el crede "cu tărie" că, în ciuda tuturor lucrurilor văzute şi trăite pe sfârşit de an, există obligaţia de a se încerca revigorarea, menţinerea USL, care să-şi ducă la capăt mandatul.
"La începutul acestui an, cred cu tărie că, în ciuda tuturor lucruilor pe care le-am văzut şi trăit (...), există obligaţia să încercăm, luând măsuri care se impun, să revigorăm, să menţinem USL", a spus Antonescu, în intervenţia sa din debutul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.
El a precizat că declaraţiile unor oameni politici care vorbesc despre ruperea USL sunt "iresponsabile".
"Facem parte dintr-o alianţă politică numită USL. Primul meu mesaj la începutul acestui an este acela de a reminti că ne aflăm sub această obligaţie şi sub acest angajament. Îmi par iresponsabile declaraţiile unor colegi de alianţă, oameni politici care vorbesc despre data la care ar fi mai bine să se rupă USL, despre gâlceava dintr-un colţ al ţării, despre toate conflictele, frustările care s-au acumulat", a sus Antonescu.
El a recunoscut că aceste conflicte din USL sunt reale, dar a precizat că înaintea acestora trebuie puse problemele cetăţenilor care au legitimat prin vot Uniunea Social Liberală.
"De câte ori ne confruntăm cu toate aceste probleme şi nemulţumiri trebuie să nu uităm că noi toţi suntem aici în Parlament, în Guvern, în administraţia locală, prin voinţa cetăţenilor şi pe banii contribuabililor. Nu putem lăsa să treacă percepţiile, aşteptările sau frustrările noastre înaintea celor pe care le au cetăţenii", a subliniat Antonescu.
El a adăugat că PNL participă la construcţia USL "de bună voie".
Crin Antonescu a mai spus că 2014 are "toate şansele" să fie cel mai greu, dar şi cel mai fructuos an din istoria politică a PNL de după 1990.
Disensiuni la nivel local
În ultimele zile, unele filiale ale PSD şi PNL din ţară s-au acuzat reciproc de colaborare cu PDL, ceea ce înseamnă o încălcare a protocolului USL, transmite reporterul RRA, Andrei Şerban.
În judeţul Ilfov, social-democraţii le reproşează colegilor liberali că împreună cu democrat-liberalii au înlocuit vicepreşedinţii PSD şi UNPR ai Consiliului judeţean cu reprezentanţi de la PNL şi PDL.
În judeţul Botoşani, PSD acuză filiala PNL de colaborare cu PDL şi avertizează că în acest judeţ liderul liberal Crin Antonescu ar putea să nu mai fie susţinut la alegerile prezidenţiale.
Şi în judeţul Alba, social-democraţii sunt nemulţumiţi de ceea ce ei numesc colaborarea PNL - PDL.
La rândul lor, şi liberalii susţin că în cel puţin 6 judeţe PSD colaborează cu PNL aşa cum este cazul în Mehedinţi.
Obiectivele PNL: statul de drept şi independenţa justiţiei
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că PNL ar avea o cotă electorală de 25%, iar principalele obiective pentru acest an privesc statul de drept şi promovarea unor măsuri legislative care să asigure independenţa sistemului judiciar.
"Primul nostru obiectiv, care ne este marcă pentru acest partid, şi anume democraţia, liberatatea şi statul de drept. PNL, indiferent de ponderea sa în Parlament, indiferent că a fost sau nu la guvernare, indiferent că a avut 7% sau că are aproape 25%, a avut întotdeauna o preocupare prioritară pentru regimul democratic, pentru drepturile şi libertăţile democratice, pentru statul de drept. (...) Atâta vreme cât PNL se va afla la guvernare, se va afla într-o majoritate parlamentară, el îşi asumă şi îşi recunoaşte responsabilitatea şi rolul de garant al regimului democratic, al statului de drept, al separaţiei puterilor în stat", a afirmat Antonescu.
El a precizat că, în această privinţă, sunt multe aspecte care trebuie "îndreptate" sau modificate.
"Cum facem ca în România instituţiile sistemului judiciar să fie independente şi să funcţioneze în afara partizanatului şi influenţelor politice. Acest lucru îl facem nu contestând direct sau indirect o sentinţă sau alta, o decizie sau alta, dintr-o instanţă sau alta, ci îl facem aşezând cât mai corect Constituţia României, garanţiile şi drepturile procesuale pe de o parte, garanţiile pentru independenţa şi soliditatea sistemului judiciar şi prin măsuri legislative", a precizat Antonescu.