Crin Antonescu: Amânarea aderării la Schengen, efectul politicii externe
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că aderarea României la spaţiul Schengen a fost ratată din cauza preocupării politicienilor de la putere pentru chestiunile de interes electoral în detrimentul celor de politică externă.
Articol de Angela Bârgoan, 10 Iunie 2011, 07:57
Liderul liberal a subliniat că aderarea României la spaţiul Schengen constituia miza ţării noastre după momentul integrării în Uniunea Europeană.
”Până la urmă după intrarea în Uniunea Europeană, care să fie foarte clar, era în mare măsură o operaţiune deja negociată, deja pusă pe şine încă de când era Isărescu premier, capitolele de negociere, mai bine unele, mai prost altele fuseseră deja încheiate de guvernul Adrian Năstase, în fine ultimele eforturi fuseseră făcute de guvernul Tăriceanu şi s-a încheiat. După intrarea noastră în Uniune, marea noastră miză, singura noastră miză de amploare, în acest domeniu era aderarea la spaţiul Schengen. Am ratat-o şi am ratat-o din cauză că în 2009, anul campaniei prezidenţiale, preşedintele, ministrul de externe de atunci, oamenii care trebuiau să se ocupe de această chestiune din punct de vedere diplomatic, nu s-au ocupat”, a spus liderul PNL.
Crin Antonescu a afirmat că, deşi a îndeplinit din punct de vedere tehnic criteriile în vederea aderării la spaţiul Schengen, România este în continuare percepută la nivel european ca o ţară cu graniţe vulnerabile.
”Nouă ne-a dat în permanenţă raportul domnul Blaga, ministrul de Interne de atunci (n.r. - 2009) şi anume că din punct de vedere tehnic şi-a îndeplinit ce avea de îndeplinit şi asta e adevărat, adică, la nivelul MAI oamenii au muncit şi au făcut treabă bună. Problema e că din punct de politic s-au întâmplat nişte chestiuni care nu mai sunt imputabile celor din MAI şi astăzi suntem în situaţia pe care o vedeţi. Dacă poţi să vinzi în România, cui mai vinzi, marele control din Portul Constanţa unde pe de o parte Curtea de Conturi spune că pierzi numai acolo două miliarde de euro pe an, iar, dacă marea ta captură e convorbirea dintre un om care cere 80 de milioane de lei vechi altuia şi acela îi spune ,,Hai că îţi dau nişte vin ca să organizezi şpriţul la partid”. Am ajuns a fi percepuţi ca o ţară coruptă, cu graniţă vulnerabilă şi europenii îşi muşcă mâinile destul pentru anumiţi paşi pe care i-au făcut ca să-l mai facă şi pe acesta. Asta e în principal efectul politicii externe”, a adăugat Crin Antonescu.
Miniştrii europeni pentru afaceri interne şi justiţie au decis, joi, să discute un eventual calendar al aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, la următoarea reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, programată pentru luna septembrie.
Decizia aderării a fost amânată din cauza reticenţelor exprimate de Germania, Franţa şi Olanda faţă de capacitatea celor două ţări de a asigura funcţionarea sistemului.