Creşterea salariului minim ar putea duce la disponibilizări
Pentru firmele mici şi mijlocii creşterea salariului minim duce la disponibilizări.
Articol de Irinel Călin, 09 Martie 2017, 13:39
Unele firme care funcţionează pe baza salariilor mici se gândesc la disponibilizări, din cauza creşterii costurilor cu forţa de muncă, după ce, din februarie, a fost majorat salariul minim pe economie.
În judeţul Tulcea, măsura aduce, pe de-o parte, bani mai mulţi pentru circa 5.500 de oameni.
Pe de altă parte, însă, deja se întrevăd reduceri de personal, de luna viitoare, la firmele mici care furnizau servicii Şantierului Naval, cel mai mare angajator din judeţ, după cum transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Irinel Călin.
Şantierul Naval, cel mai mare angajator din Tulcea, are contracte cu prestatorii de servicii ce nu pot fi renegociate, iar firmele de curăţenie sau de pază vor trebui să recurgă la reduceri de personal.
"Eu am contracte pe termen lung semnate, care au o anumită valoare. Am firmele de curtăţenie, care îmi fac curăţenie. În momentul în care a mărit salariul minim şi a venit să-i măresc salariile, am zis, "hai să revizuim socotelile". Am revizuit, am dat trei oameni afară şi am rămas cu salariul minim mărit. Aşa fac şi cu firma de pază, şi tot aşa: reduc posturi", spuns Ivan Frisa, director în cadrul Şantierului Naval Tulcea.
Pentru firmele mici şi mijlocii cu activitate de producţie, creşterea salariului minim pe economie este o lovitură şi mai mare.
"Nu avem bani suficienţi să introducem tehnică nouă, să trăiască productivitatea. Cu cât productivitatea creşte cu atâta eu pot să-i dau salariul mai mare. Preţul nu-l fixez eu. Atâta timp cât statul dă voie să vină marfă din China, nu vine ITM-ul să-l întrebe câte ore lucrează şi ce mănâncă, iar mie mi le pui pe toate în scenarii şi vrei fiu cu acelaşi preţ cu el", a susţinut Valeriu Marinescu, preşedintele Asociaţiei Patronale UGIR filala Tulcea.
Efectele creşterii salariului minim pe economie a fost una dintre temele discutate în cadrul ultimei comisii de dialog social din cadrul Prefecturii Tulcea, alături de situaţia contractelor colective de muncă, majoritatea fiind acum în perioada negocierilor.