Creşterea economică, punctul central al Consiliului European
La reuniunea la care liderii europeni din 25 de ţări semnează pactul de întărire a disciplinei fiscale, Comisia Europeană va propune noi soluţii de creştere economică.
Articol de Carmen Valică, 01 Martie 2012, 18:51
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că, joi, la Bruxelles, creşterea economică trebuie să fie punctul central al summitului Consiliului European.
Dezbaterea despre Grecia a făcut în ultimele ore subiectul discuţiilor din cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro.
Grecia e din nou evaluată
Miniştrii de finanţe din zona euro s-au întâlnit, joi, pentru a decide dacă Grecia a respectat cerinţele impuse pentru cel de-al doilea program de sprijin financiar.
Declaraţiile de la începutul întâlnirii s-au plasat în zona unui optimism moderat.
"În acest moment, am un sentiment destul de bun în legătură cu ce s-a făcut în ultima perioadă", a spus directorul FMI, Christine Lagarde.
Alţi participanţi au exprimat îndoieli cu privire la ajungerea la un acord defintiv, joi, iar ministrul de finanţe al Greciei a arătat că doreşte să transmită pieţelor un semnal pozitiv.
În opinia Comisiei Europene, Grecia are acum premisele pentru a realiza, pe lângă stabilizarea fiscală, primii paşi înspre creştere.
Creşterea economică a întregii Europe, în centrul discuţiilor de la summit
Potrivit lui Jose Manuel Barroso, Europa a făcut paşi importanţi pentru disciplina fiscală, iar pactul care va fi semnat la această reuniune e doar una dintre măsuri.
Oficialul european susține că acum Europa îşi poate permite să acţioneze în vederea creşterii economice, mai ales că, spune el, măsurile există deja, iar liderii europeni trebuie doar să le aplice.
Şomajul s-a conturat în ultimele zile, inclusiv joi, la întâlnirea şefilor instituţiilor europene cu sindicatele şi patronatele, ca fiind una din principalele probleme ale Europei.
”În unele ţări, situaţia e de-a dreptul dramatică. Eurostat publică chiar azi date care arată că în ianuarie rata şomajului a crescut din nou în zona euro. Din octombrie 1997, nu a mai fost şomajul atât de ridicat. Locurile de muncă trebuie să fie o prioritate”, a declarat Jose Manuel Barroso.
Pe lângă măsurile pe care Comisia le-a propus la reuniunea anterioară în privinţa reducerii şomajului în rândul tinerilor sau acordării de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii, Jose Manuel Barroso a anunţat că le va propune, joi, liderilor europeni, să se concentreze asupra altor două domenii: investiţiile în infrastructura de transport, în cea energetică şi în cea din domeniul tehnologiei comunicaţiilor, precum şi în vederea reducerii costurilor pentru conexiunile la internet de mare viteză.
Potrivit mesajului Executivului european, dacă ar fi aplicate măsurile mai noi sau mai vechi propuse de Comisie, Europa poate obţine creştere economică.
Un exemplu, o funcţionare mai bună a pieţei unice prin respectarea regulilor şi adoptarea măsurilor propuse deja de Comisie ar putea aduce o creştere economică de 3%-4% din PIB-ul Europei.